Obsáhlá recenze Mandriva Linuxu 2010.0

logo-mandrivaMandriva Linux 2010.0 je zde. Testoval jsem jej, zkoušel, ohýbal, mučil, ale taky vychovával, rozmazloval a formoval. Pojďme se podívat, jak se francouzská firma Mandriva S.A. předvedla, a co je nového v této verzi. Ve zkratce: třeba grafická prostředí KDE4.3.2, Gnome 2.28 či pro netbooky vytvořený speciál,  Moblin. Z Ovládacího centra Mandriva Linuxu je to namátkou rychlejší start DrakRPM či drobnosti v DrakNetConfig. V tomto rychlém výčtu nesmím zapomenout na Plymouth — nový systém pro grafický start operačního systému — a server Nepomuk — v KDE nyní bude možné hodnotit soubory, dělat si k nim poznámky, prohledávat je a mnohé další. Pro ty, které zajímá ono srdce systému — jádro neboli kernel — poté vězte, že zde je to verze 2.6.31. Více se dovíte v následující recenzi.

Aktualizované odkazy ke stažení najdete v novince Vydán Mandriva Linux 2010.0

Jak dostat tučňáka do polepšovny aneb Instalace, povýšení, aktualizace…

Mandriva Linux je distribuce vyvíjená a udržovaná firmou Mandriva S.A., sídlící ve Francii. Tato země patří mezi špičku, co se týče designu, což se odráží především v grafickém vzhledu. Nový Mandriva Linux 2010.0 je opět elegantní a svěží, což se projeví už ve chvíli, kdy začnete bootovat instalační DVD. Instalátor byl už v minulé verzi 2009 Spring přepsán do lehkého Webkitu, nyní jsou jen dolaďovány a upravovány jednotlivé moduly.

Nový vzhled automatického rozdělování oddílů na disku

Nový vzhled automatického rozdělování oddílů na disku

Po zvolení jazyka, kterým bude instalátor komunikovat, a přijetí licence je možné rozvrhnout disky. Toto místo je významně přepracováno, jak je vidět na obrázku. Instalátor prohlédne disky a rozvržení souborových systémů na oddílech a nabídne několik automatických možností, přičemž samozřejmě zůstává možnost ruční konfigurace oddílů. Při té je nutné ocenit možnost procházet zvlášť jednotlivé oddíly, protože ne vždy si uživatelé pamatují, jaká data na kterém oddíle měli. Posouvání oddílů v rámci instalace nedělá instalátoru problém, přičemž se mi při testování neztratila žádná data. Nyní již je možné mít všechny oddíly se souborovým systémem Ext4, tedy nejnovější verzí linuxového Ext. Zatímco v minulé verzi šlo spíše o možnost, je nyní souborový systém Ext4 volen jako výchozí pro nově vytvořené oddíly. Instalátor nově obsahuje i ovladač pro souborový systém NTFS, takže je možné s ním upravovat i tyto oddíly.

Procházení oddílu obsahující /home adresářovou strukturu v průběhu instalace

Procházení oddílu v průběhu instalace

Neměl bych zapomenout na drobnosti jako integrovaný systém pro ověření hesla — zda-li je heslo dostatečně silné či nikoli. Přiznám se, že jsem nezkoumal a ani nehledal algoritmus, kterým se toto ověření řídí, takže nemohu tvrdit, že ‘zabezpečená’ hesla jsou dobrá hesla, ale na hrubý odhad to vypadá dobře.

Pokud systém aktualizujete pomocí instalačního DVD a jste uživateli KDE3, měli byste se připravit na to, že KDE3 již není podporovaným prostředím a  nenachází se už ani ve zdrojích softwaru. Instalátor (resp. funkce aktualizace) při aktualizaci provede zálohu adresářů .kde na .kdeOLD nacházející se v domovských adresářích uživatelů a následně přeinstaluje KDE3 na verzi novou, KDE4.3.2.

Instalátor se vždy zachoval podle mých představ a očekávání, přesto doporučuji provést zálohu domovských adresářů na externí médium dříve, než se do povyšování pustíte. Přeci jen jsou výsledná data, fotky a další dokumenty tím nejdůležitějším (nebo snad jediným důležitým), co v počítači opravdu je.

Instalátor se mi zdá již opravdu robustní. Neselhal jediný z mnoha a mnoha pokusů, které jsem v přípravě na edici Mandriva Linux 2010.0 CZ provedl. Některé záměrně způsobené havárie, jako vypnutí počítače v průběhu formátování disku či vytažení (pravda, dosti násilné) instalačního média, skončily v nejhorším případě opětovným startem instalace. Nikdy poškozením jiných oddílů disku nebo dokonce celého disku.

Po instalaci více jader si v nabídce GRUB vyberete buďto starší, nebo volbou 'Zavést Mandriva Linux 2010' nejnovější jádro

Po instalaci více jader si v nabídce GRUB vyberete buďto starší, nebo volbou 'Zavést Mandriva Linux 2010' nejnovější jádro

Start počítače je příjemně svižný díky SpeedBootu, tedy funkci, díky které se co nejdříve zobrazí obrazovka, přičemž služby, které to dovolují, se spouštějí na pozadí.

V čem budeme pracovat — grafická prostředí

Co se grafických prostředí týče, byl Mandriva Linux vždy orientovaný na KDE, což ovšem neznamená, že by se to projevilo u podpory dalších prostředí. Mandriva Linux těží například i z toho, že oproti jiným distribucím nasadil Gnome až v opravné verzi 2.28.1 nebo KDE ve druhé opravné verzi 4.3.2. Tím je zajištěno, že ty největší chyby jsou opraveny a zbývají většinou jen drobnosti.

Kdo řekne wow teď: KDE 4.3.2

Před rokem zařadila Mandriva do distribuce prostředí KDE4 a nahradila jím KDE3. To bylo ve verzi 2009.1 přesunuto do repozitářů Contrib a ve verzi 2010.0 je odstraněno úplně. Přechod z KDE3 na KDE4 zvládne při povyšování (pomocí appletu nebo DVD) automaticky instalátor, jak jsem již psal. Odebrání KDE3 a s ním všech Qt3 knihoven bohužel vedlo k tomu, že v distribuci zatím nejsou přítomny aplikace, u kterých se nestihlo převedení na Qt4, tedy grafický engine KDE4.

Uživatelem vyladěné KDE 4.3.2 -- upozorňuji, že toto není vzhled ihned po instalaci, ale s jistými uživatelskými úpravami (copyleft by Bibri)

Uživatelem vyladěné KDE 4.3.2 -- upozorňuji, že toto není vzhled ihned po instalaci, ale s jistými uživatelskými úpravami (copyleft by Bibri)

O KDE4 již bylo napsáno mnoho. KDE4.3.2 již je naprosto stabilní (nezaznamenal jsem jediný pád Plasmy nebo jiných aplikací v KDE4). Velice příjemným překvapením pro mě byla  svižnost celého prostředí. Sice to není typický odlehčený desktop pro netbooky, ale nebojím se jej použít i na procesoru o taktu nad 1200 MHz — a znám mnoho těch, kteří KDE4 používají i na slabších strojích.

Další příjemné překvapení pro mě byl KrandR, tedy applet, který dynamicky mění rozlišení plochy dle připojeného externího monitoru i v případě, že zařízení připojíte ‘za běhu’ (tzv. hot-plug).

Velký kus cesty učinil program Amarok. Od verze 2.0, kdy byl plný nedodělků, chyb a polofunkčních možností, přes novorozenecké neduhy, z něj vyrostl opět mladý aspirant na krále přehrávačů. Dále je do distribuce zařazen Digikam verze 1.0, již stabilní a uživatelsky přívětivý program pro správu fotografií. Digikam umí pracovat s mnoha typy fotoaparátů a zvládá jak protokol MassStorage, tak i PTP.

Přehrávač Amarok

Přehrávač Amarok

Velikým krokem kupředu je server Nepomuk a jeho integrace do KDE4. Jedná se o  nový ”sociální sémantický desktop”: představuje zcela nový pohled na práci se soubory. Dovoluje přímo z Dolphinu soubory štítkovat, připojovat komentáře, ale také hledat nejen podle jména, ale i podle obsahu či vztahů mezi soubory — při správném zacházení (štítky, komentáře, hodnocení) je s to rozpoznat soubory jednoho projektu, ačkoli jsou na různých místech adresářové struktury.

Klasický tučňák na klasický desktop: Gnome 2.28

Prostředí Gnome, na rozdíl od prostředí KDE, na svou velkou revoluci, tj. na verzi 3, teprve čeká a vypadá to, že si ještě rok počká. I tak to nevypadá na velkou a razantní změnu jako v případě KDE4. Nové Gnome je, jak napsal Jirka Eischmann na LinuxEXPRESu, spíše podzimní úklid před Gnome 3.  A jak dopadlo Gnome v podání Mandriva Linuxu?

Na první pohled je prostředí stejné už několik let, ale přesto se stále mění a vyvíjí. Gnome je stabilní a konzervativní, takže uživatele nemá zas až tak čím překvapit. Osobně jsem největší a nejužitečnější změnu viděl v novém nástroji pro správu Bluetooth zařízení. Gnome poznalo můj mobil a všechny mobily, které se mi povedlo sehnat. Zkoušel jsem spárovat je a dokonce i bezdrátová sluchátka (kvalita zvuku byla podle mého dána nikoli přenosem, ale vlastními sluchátky… i když kdo ví?).

Přítomno je Gnome ve verzi 2.28!

Přítomno je Gnome ve verzi 2.28!

Podobně, jako je v KDE4 slibně vypadající server Nepomuk, má Gnome Zeitgeist. Sice zatím v testovacím provozu, ale podobně jako na webu bude možné i soubory třídit podle štítků, kategorií, souvislostí a dalších atributů.

Hroch? Kočka? Hročka: Moblin

Moblin.org je operační systém určený pro netbooky. Má optimalizace pro procesory Intel Atom a grafické karty téže firmy, velice často se objevující právě v netboocích. Má velký potenciál. Kolegovi z redakce silně připomíná mikrovlnku: na pár klepnutí mám ohřátý řízek. Sice ne všem musí tato práce vyhovovat, ale zajisté se najdou i příznivci.  Mandriva jej ovšem pojala zvláštním způsobem: jako nové grafické prostředí.

Upřímně řečeno byl pro mě Moblin v režii Mandrivy velkým zklamáním, protože si v něm nedovedu představit práci. Na mém dvoujádrovém procesoru, 4 GB RAM a relativně slušnou grafickou kartou (k té se ještě dostanu) byl Moblin při pouhém procházení menu neuvěřitelně pomalý. Po asi deseti minutách a dvaceti klepnutích jsem to vzdal a Moblin odebral. Není to ani operační systém a není to ani grafické prostředí.

Ještě jednou bych rád zdůraznil, že Moblin je zvláštní, ale funkční. Jsem si jist, že Mandriva se vynasnaží, aby toto prostředí bylo funkční, ale zatím tomu tak není.

Poznámka šéfredaktora. Autor měl zřejmě smůlu, doteď nevíme, proč měl s během prostředí takové problémy – konzultovali jsme to několikrát. Moblin jsem testoval ve stejné době na Asus Eee PC a podobné chyby jsem nepozoroval. Chybí sice dotažení k praktické použitelnosti, nicméně celek byl funkční standardním způsobem. (Kdybyste jako já neznali hročku, tak prosím.)

Novinky v systému

Greenpeace by zuřili – jádro kam se podíváš

Jádro systému z velké části určuje, jaký hardware bude podporován. Čím novější verze, tím větší pravděpodobnost, že budou vaše zařízení podporována. V nejnovější verzi Mandriva Linuxu je jádro 2.6.31, tedy opět širší podpora hardwaru, především síťových a bezdrátových karet. Další novinkou jádra je použití KMS (Kernel Mode-Setting). Tato funkce umí potlačit problikávání obrazovky v průběhu grafickém startu systému. Bohužel to na některých starších počítačích způsobuje problémy, ale pokud vlastníte aspoň trochu modernější stroj, neměli byste se s nimi potkat. Snad potěším i majitele všech grafických karet Intel, kteří si s nimi v posledním roce užili své. Grafické karty Intel fungují hned po nainstalování a fungují dobře. Ještě doplním, že ona nefunkčnost nebyla chybou Mandriva Linuxu, ale špatného ovladače.

To, že vás nedostali, neznamená, že po vás nejdou: novinka pro zabezpečení systému

Novinkou v zabezpečení je (a nyní mohou všichni paranoici zlehka zajásat) Tomoyo-gui. Tomoyo je bezpečnostní modul, který dbá na chování jednotlivých procesů v systému. Každý proces musí prokázat, co má v plánu udělat, a Tomoyo podle vnitřních pravidel rozhodne, které procesy povolí a které ne. Toto činí z nástroje Tomoyo šikovného pomocníka nejen pro zabezpečení počítače, ale při troše praxe poslouží například pro audit činností uživatelů třeba ve firmě. Tomoyo je v počítači přítomen již delší dobu. Novinkou je ovšem tento grafický nástroj pro jeho nastavení.

Tomoyo-gui: Nový nástroj nejen pro paranoiky-klikače

Tomoyo-gui: Nový nástroj nejen pro paranoiky-klikače

Hopsající tučňáci aneb Vzhled a design

O francouzské kuchyni se píší knihy, je tam nejvýše položený most na světě, krásné a elegantní dámy a Eiffelova věž. Z Francie pochází velká část slavných a velkých malířů a uměleckých směrů. Nový vzhled systému na vás dýchne již při startu a díky novému správci startovací obrazovky to vypadá prostě dobře, lehce, dynamicky a elegantně. A téma skupinky dovádivých tučňáků vás bude provázet v grafických prostředích i jako výchozí pozadí.

Nová startovací obrazovka (tzv.bootspash) Mandriva Linuxu 2010.0 se vám prostě bude líbit

Nová startovací obrazovka (tzv.bootspash) Mandriva Linuxu 2010.0 se vám prostě bude líbit

Proč máme rádi zrovna tohoto tučňáka aneb Ovládací centrum Mandriva Linuxu

Ovládací centrum Mandriva Linuxu patří mezi silné zbraně této distribuce, je tedy dobré udržovat mechanismus namazaný: změny tak postihly i ovládací centrum. Byly odebrány některé staré a neudržované nástroje a přibyly nové. Jedním takovým je například již zmiňovaný Tomoyo-gui.

Ovládací centrum Mandriva Linuxu: prostě to funguje! Jednoduše...

Ovládací centrum Mandriva Linuxu: prostě to funguje! Jednoduše...

Byl kompletně přepsán nástroj pro úpravu síťových profilů — draknetprofile. Tohle byl krok, na který jsem už dlouho čekal. Nástroj již byl ve stavu, kdy nebylo možné dělat skoro žádné změny. Proto se vývojáři rozhodli, že správu profilů napíší znovu a povedlo se — správa profilů je napsána lépe. Zatímco v dřívějších verzích mi systém s radostí “zamrzal” při tvorbě nového profilu, nyní se vše obejde bez problémů a prostojů. Navíc potěší možnost změny profilu takřka na pár (4) kliknutí.

DrakRoam jednoduše změní profil připojení: klepnutím na různé položky změníte například proxy, nastavení firewallu a to, že DrakRPM nebude využívat wget, ale rsync (například)

DrakRoam jednoduše změní profil připojení: klepnutím na různé položky změníte například proxy, nastavení firewallu a to, že DrakRPM nebude využívat wget, ale rsync (například)

Milovníky terminálu a konstrukcí plných lomítek, stříšek a teček pro změnu snad potěší, že od této verze je možné v balíčcích prohledávat pomocí regulárních výrazů. Jen je třeba pracovat v aplikaci DrakRPM a regulární výrazy povolit.

Je reinkarnována klávesová zkratka [Ctrl+Alt+Backspace]. Nyní je možné prostým zatržením volby v DrakX11 zvolit, zda-li bude možné váš grafický server násilně ukončit, nebo ne. Pokud bude zkratka povolena, při prvním stisku pouze zazní systémový zvonek. Abyste X.org server skutečně vypnuli (restartovali), bude nutné stisknout sekvenci [Ctrl+Alt+Backspace] rychle dvakrát za sebou.

Pouhým zatržením této volby vypnete klávesovou zkratku pro restart grafického prostředí

Zatržením této volby vypnete klávesovou zkratku pro restart grafického prostředí

Bohužel je dle mého ještě hodně práce v oblasti snímkování (zálohování) systému. Nástroj DrakSnapshot, který je přítomen ve výchozí instalaci, nesplňuje mé představy. První polovina, tj. nastavení a provedení snímkování, je naprosto v pořádku. Horší je, pokud máte chuť či nedej bože potřebu systém ze snímku obnovit. Pokud vám systém nabootuje, máte více méně vyhráno. Nyní je jen třeba přijít na ten správný příkaz, kterým snímek obnovíte (draksnapshot-restore). Přes ovládací centrum není bohužel možné systém obnovit a obnovu musíte spustit z příkazové řádky. V dřívější verzi bylo možné snímky obnovit přímo volbou z instalačního DVD.

Domácí sít? Posaďte k tomu slepici

Mandriva zapracovala a je vidět, že se celá distribuce Mandriva Linuxu posunula o značný kus kupředu. Konečně se mi povedlo zprovoznit sdílení disků a adresářů pomocí Ovládacího centra. Domácí heterogenní síť jsem nakonfiguroval za asi dvacet minut včetně pauzy na kafe. Sdílení pomocí protokolu Samba a NFS. Sdílím tiskárny, skener, několik disků. Pomocí DrakWizardu (sady programů z balíčku drakwizard) mám FTP server, DNS či lokální časový server. Vše na první pokus funkční a nainstalováno “slepičím způsobem”, kdy klepete do klávesy [Enter], dokud nevidíte Hotovo.

Nastavení sdílení adresářů přes NFS je prakticky jen vypsání cesty ke sdílenému adresáři, případně povolení zápisu

Nastavení sdílení adresářů přes NFS je prakticky jen vypsání cesty ke sdílenému adresáři, případně povolení zápisu

Tučňák a jeho kamarádi: Programové vybavení

Mandriva opustila OpenOffice.org od firmy Sun a do distribuce nasadila komunitně vyvíjenou verzi Go-OpenOffice.org. Pro uživatele z toho plynou v podstatě jen výhody. Zůstane vše, co jste znali z původní verze, jen přibudou některé funkce a pluginy (zásuvné moduly). Mezi ty nejpodstatnější řadím podporu SVG formátu, rychlejší start a možnost minimalizovat celý OpenOffice.org do ikony v informační části panelu stejně, jako to jde u klientů pro IM komunikaci nebo u hudebních přehrávačů.

Nově se znovuobjevil kancelářský balík KOffice2. Je kompletně přepsán do Qt4 a ač je zatím ve stádiu testování (beta-verze), pracovat se už v něm dá.

Ovšem nejen prací živ je člověk. Občas si rád zabrouzdá po internetu a pokud se mu nebude líbit Firefox ve verzi 3.5, může zkusit například odlehčený Midori. Je to lehký prohlížeč založený na jádru Webkit, má pluginy a stejně jako Opera i uživatelské skripty.

TGV mezi linuxovými systémy

Obecně řečeno se nová verze opět povedla. Nové KDE4.3.2 i Gnome 2.28.1 jsou velice stabilní a příjemně se s nimi pracuje. Je pravda, že každý vyžaduje jiný přístup — KDE je revoluční, zatímco Gnome evoluční. Na pohledné KDE si zvyknete poměrně rychle. Je oproti dřívějším verzím 4.2 překvapivě svižné a stabilní. Gnome se pomalu připravuje na nové Gnome 3. Stejně tak jsem rád za nástroje Ovládacího centra, ať již ty, co jsou tam ve výchozí instalaci, nebo které si můžete doinstalovat z dalších balíčků, jako je Tomoyo-gui nebo DrakWizard.

Mandriva Linux 2010.0 se povedla a stejně jako minulá verze se snad ubírá správným směrem.

Odkazy

Štítky

, , , , , , , ,

Komentáře: 75

  1. Miro Hrončok | 03.11.2009 | 10:28 | Odpovědět

    Jak to je v nové verzi s Xfce? Zkoušel jsem RC a tam mi to Xfce při instalaci vůbec nenabídlo. To šla ta volba do kopru na úkor LXDE?

    1. Peťoš Šafařík | 03.11.2009 | 10:32 | Odpovědět

      Xfce je nutné doinstalovat z Contribu z netu (a nebo z bonusového DVD naší edice Mandriva Linux 2010.0 CZ). Na instalačním DVD opravdu není a mám pocit, že ani na DVD 2009.1 nebylo…

      1. exotek | 03.11.2009 | 21:10 | Odpovědět

        Na Tvoji radu jsem z Free DVD 2009.1 Xfce instalovala – podle mě tam bylo :)

  2. Tichou vzpominku za KDE 3.5 | 03.11.2009 | 22:57 | Odpovědět

    Vzdejme tichou vzpominkou hold KDE 3.5, ktere nas v Mandrive naveky opustilo. Timto se pro me MDV 2009.1 stava posledni pouzitelnou verzi a budu-li nekdy muste instalovat verzi novejsi, tak uz jedine s GNOME, ackoli jsem se mu tak dlouho branil….

    KDE 4 povazuji za evolucni omyl, ale nic s tim nenadelam…

    1. Re: Tichou vzpominku za KDE 3.5 | 04.11.2009 | 08:29 | Odpovědět

      Mně se po KDE3 rozhodně stýskat nebude. Sloužilo dobře, ale už patří do starého železa.

      Snad jediné, co mi u KDE4 připadá zvláštní, je to podivné skrývání dialogů s teploměrem zobrazujícím např. postup kopírování nebo přesouvání.

      Člověk nikdy neví, jestli už akce skončila, nebo ne. Rád bych nějak dosáhl toho, aby se dialog zobrazil uprostřed stránky nad vším ostatním a teprve na přání se dal přesunout nebo skrýt.

      1. hank | 05.11.2009 | 05:30 | Odpovědět

        Ty skryté kopírovací dialogy v systray lze vypnout — pak to funguje stejně jako např. v KDE3. Stačí kliknout pravým tl. na ikonku “i” v systray a tam to nastavení je. Z hlavy to nevím, sedím u MDV 2008 s KDE3. :-)

    2. Veru veru, svet uz nebude ako predtym | 04.11.2009 | 09:30 | Odpovědět

      ja doma bezim este na mandrive 2008.0 x86_64 a je tam KDE 3.x a manzelka si ho nevie vynachvalit. Teraz mam dilemu, ci jej to mozem len tak preinstalovat… Este to asi rok necham :-)

    3. Jenda | 04.11.2009 | 16:45 | Odpovědět

      Přidám se, RIP KDE 3… Bez jeho knihoven se můzu s amarokem 1 rozloučit nadobro, byl to muj kamarád. S Amarokem II se prostě nemůzu skamarádit…

  3. Ivko | 04.11.2009 | 13:01 | Odpovědět

    Skúšal niekto aplikáciu xsane? Mne to nejak extra fungovať nechce – teda preblikne, že sa zapla a skončí.

  4. Pár dotazů | 04.11.2009 | 13:23 | Odpovědět

    Pár dotazů:

    Jdou spouštět KDE3 aplikace bez problémů? Zdaleka ne všechny byly portované, některé jen částečně.

    Jakou verzi Kaffeine poskytuje Mandriva? Je to nedodělaná polofunkční 1.0? Nebo poslední stabilní verze 0.8.8? (samozřejmě KDE3) Nějakou betu 1.0 se už snažili procpat do 2009. Trapas. Jen to lidi odradí od jinak dobrého SW.

    Je desktop search na bázi Strigi/Nepomuk konečně použitelný? Je to integrované s KickOff menu? Čili je Kickoff alespoň na té úrovni co byl pro KDE3?
    Jak a kde je DS integrovaný? KIO slaves, standalone klienti, Dolphin?

    Je vyhledávač Kerry (Beagle KDE klient) použitelný nebo je to ten samý nespustitelný pseudo KDE4 bazmek jako je v 2009.1?

    Vznikne nějaký komunitní projekt poskytující KDE 3.5.10? Stačilo by jednoduše vzít to co je v 2009.

    Svoji Mandrivu si samozřejmě dříve nebo později updatuji, backporty do 2009 hádám moc dlouho nepojedou, jde mi o to jak moc (ne)spěchat.

  5. KDE integrace v OOo | 04.11.2009 | 15:24 | Odpovědět

    Je v nové Mandrivě nebo není? Je mi vcelku jedno, jestli je to KDE3 nebo KDE4 integrace.

    V originálním článku se píše o přítomné KDE4 integraci.
    http://www.linuxcrunch.com/content/20-features-mandriva-2010

    No můj bugreport na toto téma je stále vedený jako nevyřešený
    https://qa.mandriva.com/show_bug.cgi?id=48065 – Missing openoffice.org-kde, OpenOffice integration package.

    Z diskuse na mail listu na go-oo vyplynulo, že integrace KDE4 je horká novinka a má do stability daleko takže bych přeci jen reději uvítal KDE3 integraci.

  6. Drobné dezinformace ohledně OpenOffice | 04.11.2009 | 15:48 | Odpovědět

    Mandriva používá go-oo patchset už dávno, není to žádná novinka v souvislosti s vydáním 2010. Dělají to tak všechny známé distribuce (Ubuntu, Fedora, Debian, Suse, Mandriva).

    Informace o go-oo jako novince v Mandrivě 2010 se dostala do oběhu pravděpodobně chybným překladem jednoho z recenzujících článků.
    Podrobnosti zde:
    http://www.mandrivalinux.cz/202-vlastnosti-mandriva-linuxu-2010-0/comment-page-1/#comment-13681

    Následující tvrzení je zavádějící, nebo alespoň nešťastně formulované:
    “Mandriva opustila OpenOffice.org od firmy Sun a do distribuce nasadila komunitně vyvíjenou verzi Go-OpenOffice.org.”

    go-oo je PATCHSET, ne speciální verze, ani fork, jak by vaše formulace napovídala. go-oo je PATCHSET, nic víc nic míň. Řada velkých open source projektů takové má, například kernel. Kdyby se go-oo stala skutečně forkem, přestala by upstreamovat, pak bych to chápal jako velmi špatnou zprávu pro open source.

    “Go-OpenOffice.org” – nic takového neexistuje. Ten patchset i návazný projekt se jmenuje “go-oo”.

    “OpenOffice.org od firmy SUN”, tím myslíte asi neopatchovanou vanilla OOo, je také komunitně vyvíjená. Do upstreamu přispívá RedHat/Fedora, a další nezávislí vývojáři, takže “od firmy SUN” je zavádějící.

  7. Jenda | 04.11.2009 | 16:31 | Odpovědět

    Tak ty intel grafiky žádná sláva, neni nad verzi 2009.0.. Taky na 2010 jsem přešel právě z ní. JSem spokojen, pár nezvyklostí jsem našel, už u toho zůstanu, ale stále intel (x3100 mam já) grafiky nejedou správně, sice stabilita a vše ostatní je v pořádku, bohužel ale s třetinovým výkonem. Při notmální práci to neni znát, zatim jsem to neotestoval ani na 3D hrách, ale glxgears sypou jen 350fps, v 2009.0 mi to dávalo kolem 1100fps (ovladač 2.5.0).. Škoda, ještě si s tim zkusim pohrát

    1. Ivan Bíbr | 04.11.2009 | 16:57 | Odpovědět

      Výkon není nic moc, ale je to aspoň stabilní. Hodně problémů s výkonem má na starosti kwin z KDE4, v GNOME je situace o hodně lepší.

      1. Miro Hrončok | 04.11.2009 | 18:35 | Odpovědět

        Je možné, že mi to ype jenom tohle (na Debianu, ale to je fuk):
        337 frames in 5.0 seconds = 67.351 FPS
        382 frames in 5.0 seconds = 76.182 FPS
        350 frames in 5.0 seconds = 69.961 FPS
        316 frames in 5.0 seconds = 63.183 FPS
        409 frames in 5.0 seconds = 81.761 FPS
        422 frames in 5.0 seconds = 84.242 FPS
        437 frames in 5.0 seconds = 87.199 FPS
        426 frames in 5.0 seconds = 85.075 FPS

        ?

        1. Ivan Bíbr | 04.11.2009 | 20:47 | Odpovědět

          Hmm, tak to je zlý, já mám 300 na MDV 2010.0 + KDE4 + i965, bez kompozitoru asi 400. Je pravda, že Ubuntu 9.10 zvládne dvojnásobek na i855, ale to je v GNOME (mně se z KDE nechce odhlašovat, mám tu moc rozdělané práce)…

          1. barinap | 04.11.2009 | 22:13 | Odpovědět

            Na ThinkPadu X200s s Intel GMA X4500MHD je to kolem 380. V KDE4. Gnome jsem v Mandrivě nezkoušel. Jen předtím v Ubuntu 9.10 a tam to šlapalo velmi svižně. Je to škoda páč nové KDE už začíná vypadat použitelně.

            Jinak pokud někso uvažuje o novém notebooku můžu tento doporučit. V linuxu funguje vše.

            1. barinap | 04.11.2009 | 22:36 | Odpovědět (Komentáře se nebudou odsouvat pod tuto úroveň)

              V Gnome je výsledek glxgears stejný. Nezapínal jsem ale 3D v Ovládacím centru.

              V KDE efekty zapnuté mám.

  8. ferad | 04.11.2009 | 23:49 | Odpovědět

    prosim muzete mi poradit s tim jak udelat bootable usb mandriva .>>> ptam se proto ze kdyz to vytvorim pres unetbootin z ubuntu tak sice se vytvori na tom flash disku jak ma …ale po nabootovani se mi ukaze jen porad a porad to tocici kolecko a nic jineho se nedeje,,,, nezkousel to nekdo uz ??

  9. Peťoš Šafařík | 04.11.2009 | 23:54 | Odpovědět

    Použíj Mandriva Seed. Je mezi ostatními zdroji. A hlavně buď trpělivý. Načítání z flash nepatří mezi moc rychlé přístupy.

  10. ferad | 05.11.2009 | 00:18 | Odpovědět

    vo seedu jsem nevedel…alespon jsem si rovnou pripomel jak se spusti pres terminal sh soubory “(chmod +x jmeno_souboru.sh) a pak už stačí jej spustit ./jmeno_souboru.sh“ dpc uz jsem z toho nejak vypadl..ty moderni klikaci distra me kazej

    1. Peťoš Šafařík | 05.11.2009 | 00:23 | Odpovědět

      :) Rád jsem pomohl :)

  11. Zvukové CD | 05.11.2009 | 13:00 | Odpovědět

    Mám jeden problém s MDV 2010.0 a to že mi v KDE nejdú prehrávať audio CD. Pritom potrebné knižnice sú nainštalované (CDDA aj kde-audiocd). CD-čko nenačíta Amarok a ani KScd?

    Inak som nenarazil na žiadnu chybu, interné grafiky Intel konečne fungujú tak ako majú aj ostatný softvér, ktorý potrebujem sa mi nainštaloval korektne a funguje.

    1. Re:Zvukové CD | 05.11.2009 | 14:55 | Odpovědět

      Je to zajímavé, v jedné mechanice (DVD RW) mi Kscd vložené audio CD taky nepřehrává, ale ve druhé (DVD R) ano. Amarok CD nenačetl ani v jedné mechanice.

      1. dusan2 | 11.11.2009 | 16:13 | Odpovědět

        Zdar,

        aj mne to robí. Mám dve DVD (jedno R a jedno RW) pripojené na jednom PATA kábli.
        Robí to aj pri hudobnom CD aj video DVD. A robí to náhodne. Raz OS vyberie jednu raz druhú mechaniku z ktorej dokáže čítať video alebo hudbu prehrávač. Štandardné kopírovanie funguje z DVD na HDD.

        Robilo to aj na na 2008.1 ale po asi prvom updaite to bolo už v poriadku. A ešte je “mierny” problém s čítaním. Tam kde to prehrávač DVD v 2010 (xine, mplayer) vzdá ako nečitateľné DVD (prehrávač sa zastaví), tam v 2008.1 mechanika trochu viac zahučí (asi sa viackrát prejde stopu) a prehráva ďalej.

        Problém bude v udev alebo v parametre jadra pri kompilovaní.(alebo neviem kde)

        ps. Ešte stále som nemal čas na bugreport.

  12. 64? | 06.11.2009 | 19:10 | Odpovědět

    A co 64bit a věčné problémy – flash, internet televize, sekaný pohyb obrazu a pod? Je to lepší, nebo mám opět instalovat 32 bit verzi?

    1. Eagle | 06.11.2009 | 19:45 | Odpovědět

      64-bitovy flash player sa da stiahnut zo stranok adobe.com, samotne prehravanie vo Firefoxe zabezpecuje plugin Gnash. Video uz seka menej ako vo verzii 2009.1, stale je vsak pritomne!

    2. Ivan Bíbr | 06.11.2009 | 20:10 | Odpovědět

      České verze mají tyto problémy vychytány.

    3. baronprasil | 20.11.2009 | 21:41 | Odpovědět

      64 bit ide dobre. Aj flash a všetko okolo toho. Už od 2009 používam výhradne 64 bitovú verziu. Už by som to za 32 bit nemenil.

  13. Ivko | 06.11.2009 | 19:31 | Odpovědět

    Ja nikjaký problém už ani 2009.1 som nevidel – ani so sekaným obrazom, ani s flashom ani nič podobné.

  14. Chybějící balíčky | 06.11.2009 | 22:12 | Odpovědět

    Nevím, čím to je, ale při každé instalaci více rpm balíčků, mi systém hlásí chybějící balíčky a něco o zastaralé databázi rpm, já ale provádím aktualizaci zdrojů ještě před instalací balíčků. Po restartování instalačního nástroje už většinou instalace balíčků proběhne v pořádku. Např. jsem chtěl instalovat gnome-commander, ale opět “balíček gnome-commander chybí.”, po restartu se nainstaloval bez problému. Přidal jsem si zdroje z easyurpmi.

    1. "Chybějící balíčky" Vyřešeno | 10.11.2009 | 23:23 | Odpovědět

      Nakonec se mi podařilo vyřešit tento problém, a to tak, že jsem odstranil zdroje přidané pomocí easyurpmi a vložil jsem je ručně, a hlavně jsem aktualizoval, aktualizoval, aktualizoval. Mandriva 2010.0 předčila moje očekávání, je to jedna z nejpovedenějších verzí. Hlavně mě překvapilo, že je o dost rychlejší (alespoň na mém PC) než několik předchozích verzí.

  15. "Povýšení verze" | 06.11.2009 | 22:45 | Odpovědět

    To už je snad pr…, teď mi na ploše vyskočila hláška, že je vydána nová verze Mandrivy, a když jsem to odklepl, tak mi nabízí “povýšení” na 2009 Spring, tak to už mě odrovnalo.

    1. Eagle | 07.11.2009 | 07:48 | Odpovědět

      Ano, instalaciu Spring ponukalo aj mne. Teraz je to ale este horsie! Dnes mi system ponukol upgrade balickov a nainstalovali sa mi balicky s oznacenim 2010.1
      Upozornujem, ze Cooker nemam v source liste, takze absolutne neviem, co to ma znamenat!

      Firefox sa mi hlasi takto:
      Mozilla/5.0 (X11; U; Linux x86_64; en-US; rv:1.9.1.5) Gecko/20091105 Mandriva Linux/1.9.1.5-1mdv2010.1 (2010.1) Firefox/3.5.5

      Verzia 4.3.73 (KDE 4.3.73 (KDE 4.4 >= 20091026))

  16. OpenOffice.org | 07.11.2009 | 10:16 | Odpovědět

    Autor: “celý OpenOffice.org do ikony v informační části panelu stejně, jako to jde u klientů pro IM komunikaci nebo u hudebních přehrávačů”

    V OO jsem po této funkcionalitě pátral, ale bohužel nedopátral. Na webu Go-oo jsem pouze nalezl, jak dostat do panelu ikonku pro rychlé spouštění programů OO o minimalizaci nikde ani zmínka.

    Pokud se tedy nejedná o chybu ve vašem článku, prozraďte mi prosím, kde se to dá nastavit/povolit.

  17. Moblin a Mandriva | 08.11.2009 | 14:48 | Odpovědět

    Mám dva dotazy:
    1) na instalačním DVD by měl být údajně i Moblin. Jde o verzi 2.1 v původním img, nebo o nějakou úpravu pod Mandrivou?
    2) Půjde instalace Moblinu vedle WIN XP podobně jako u Mandrivy a s možností výběru systému?
    3) trochu mimo článek – existuje nějaká menší verze Mandrivy pro netbooky (Acer Aspire One)?
    Děkuji
    Petr

    1. Re:Moblin a Mandriva | 08.11.2009 | 20:53 | Odpovědět

      1) a 2) nevím.
      3)Menší verze Mandrivy pro netbooky neexistuje, ale existuje nástroj mandriva-seed (nachází se na serveru s obrazy instalačních CD a DVD), s jehož pomocí vytvoříte z iso obrazu Mandrivy (v mém případě Mandriva2010.0 ONE) bootovací USB flashdisk, ze kterého následně spustíte live systém v netbooku. Tento systém je do netbooku možné i jednoduše nainstalovat “za běhu”. Mám to vyzkoušené, používám Asus Eee 701 4G a můžu jen potvrdit, že Mandriva 2010.0 v tomto netbooku funguje dokonale, a dokonco má i 100 % podporu Fn kláves. Taky se zlepšila podpora zvuku, v předchozích verzích byl zvuk celkově tichý i když byly položky mixeru na maximu, v poslední verzi mi stačí, abych měl mixer nastaven na třetinu hlasitosti, a zvuk je dostatečně hlasitý. Systém je překvapivě rychlý i na mém již “historickém” netbooku.

    2. Peťoš Šafařík | 08.11.2009 | 21:00 | Odpovědět

      1) Moblin je OS, takze Mandriva jej musela hacknout (přeprogramovat), aby byl jako grafické prostředí.

      2.) NE

      3.) již bylo zodpovězeno

  18. ondras78 | 08.11.2009 | 20:13 | Odpovědět

    Tak jsem novou Mandrivu vyzkoušel. Povýšení systému z 2009.1 proběhlo vcelku bez problému. Překvapilo mě výrazné zrychlení systému a aplikací (Ooo, Firefox…). Design se dle mého názoru také velmi povedl.
    nicméně:
    To, že nešel program Kmymoney bych ještě oželel, ale bohužel se mi nepovedlo rozchodit slovník Lingea Lexicon 5. Neměl jsem moc času, tak jsem v rychlosti přešel zpět na 2009.1. Ani jsem si nepoznamenal co to psalo v terminálu.

    1. Peťoš Šafařík | 08.11.2009 | 20:17 | Odpovědět

      KMyMoney přímo zmiňuji v recenzi, projdi si ji. Má to co dělat s QT3 a KDE3 knihovnami. Lingea Lexikon nevím, enzkoušel jsem….

      1. ondras78 | 08.11.2009 | 21:36 | Odpovědět

        Jo, v recenzi jsem to našel. Ten slovník ještě vyzkouším na mdv 2010.0 ve Virtualboxu a hodím sem, co bude v terminálu.

        1. Peťoš Šafařík | 08.11.2009 | 21:40 | Odpovědět

          Super. Případně můžeš zkusit forum. Tady toto sleduji jen ja, na foru je nas vic :D

  19. Mettiu | 10.11.2009 | 19:43 | Odpovědět

    Pred par dnami som presiel na novu Mandrivu 2010 64-bitovu verziu. Posledne som pouzival verziu 2008.1, v ktorej mi az na zvuk vo flash videach islo vsetko takze som si mandrivu pochopitelne dost oblubil. No v novej mandrive ma prekvapilo, ze mi nechcelo fungovat wifi pritom v starsej mandrive islo bez problemov ale po nainstalvoany jedneho balika uz ide. Tiez neviem preco mi ponukla moznost upgradu na verziu 2009.1 a este mam nejaky problem s grafickym ovladacom. Ale snad sa to zachvilu vyriesi. Zatial na mna vsak nova mandriva zaposobila velmi dobre.

    1. Peťoš Šafařík | 10.11.2009 | 19:49 | Odpovědět

      Jsem rád, že se vám nová MDV líbí. K těm problémům snad jen uvedu, že wifi mívají často nesvobodné ovladače, které nejsou na instalačním DVD, ale jsou v reozitáři na internetu — po připojení na net (a nastavení repozitářů a spuštění DrakHardware například) se stáhnou a wifi pojede. Upgrade dolů je již dávno vyřešen, stačí aktualizovat. S grafikou se obraťte prosím na wiki.mandrivalinux.cz a pokud tam nenajdete řešení, poté na forum.mandrivalinux.cz.

      1. Mettiu | 11.11.2009 | 20:13 | Odpovědět

        Vdaka ze linky uz je vsetko vyriesene bol len nejaky problem s pridavanim zdrojov ale nakoniec sa mi ich podarilo pridat a uz vsetko bezi ako hodinky. Celkovo som milo prekvapeny novou mandrivou. Len tak dalej…

  20. KDE 4 a KDE 3 | 19.11.2009 | 19:16 | Odpovědět

    Tak jsem nakonec nainstaloval manzelce Mandrivu 2008.1. S KDE 4 me poslal do haje. Ona je typicky uzivatel. Nezajima ji, ze je to novejsi, ze muze mit na plose kde co. Ji zajima, jak se s tim zachazi. KDE4 a jeji aplikace se dokonce nelibi ani me. Ja mam Ubuntu s GNOME a ona MDV2008.1 s funkcnim KDE3.5.9

  21. Přihlašování | 21.11.2009 | 23:14 | Odpovědět

    Tak nevím: po instalaci a nahrání updates zhavarovalo přihlašování – naskočí plocha, usměje se a hurá zpátky na přihlašovací dialog. Zlatá i když pomalá 2009.1

    1. Peťoš Šafařík | 21.11.2009 | 23:19 | Odpovědět

      Jestli si chceš jen postesknout, tak prosím. Jestli to chceš řešit, je tu na to forum. Nezapomen dodat, o jaké prostředí se jedná, kolika bitový systém atd.

  22. podpora netbooků?? | 29.11.2009 | 17:46 | Odpovědět

    asi taková, že triviální řešení u netbooků používané v MDV opět nefunguje! A to prosím jedno z mála dister, které mají stále problém s USB CD/DVD-ROM. Instalátor se pouze sotva rozběhne, volbu jazyka ještě dovolí a v dalším kroku již píše, že není CD-ROM přítomna (přez to, že až podsud z ní běží) A aby toho nebylo málo, tak USB nástroj určený k jednoduché instalaci z USB-disku funguje pouze s opravdovou klíčenkou! Externí HDD připojený přez USB vůbec nevidí a protože nástroj nemá žádné možnosti nastavení – nedá se s tím nic udělat. To se na mně nezlobte tohle u mně není podpora netbooků. *buntu opět o mílové kroky napřed – ani jeden z popsaných problémů tam neexistuje cca 2 roky.

  23. nonferatus | 29.11.2009 | 19:15 | Odpovědět

    HMM, tak nic, je to horší, než jsem myslel a než jsem psal o příspěvek výš. Na tu klíčenku iso sice vleze, ale instalace krachuje tam, kde usb-rom. Hned po výběru jazyka hledá USB device, vzápětí fatal error a zbohem a šáteček. Přičemž obě média po připojení k PC normálně běží a pokračují v instalaci. Takže evidentně má instalátor, potažmo ovladače usb problém s eeePC 701. Čili bohužel – PRO MANDRIVU OPĚT PALEC DOLŮ a na oblíbeném eeečku nadále poběží zatracované, pomlouvané, odsuzované *buntu. Konkrétně XUBUNTU. (Ale jedou na tom všechny deriváty). Škoda, věřil jsem, že se MDV polepšila a bude opět použitelná i pro mně. :-((

    1. krizak | 30.11.2009 | 21:34 | Odpovědět

      No, nevím. Je to dva týdny, co jsem instaloval MDV 2010 Free / GNOME instaloval z externí DVD mechaniky Samsung SE-S084C/RSSN na Asus eeePC 900, a šlo to naprosto hladce.

    2. Vlastimil Ott | 02.12.2009 | 11:14 | Odpovědět

      Jaké zatracované a pomlouvané Ubuntu? Vypadá to, že máš nějaký předsudek nebo problém? Pomůžeme ti ho vyřešit, ale bylo by lepší, kdybys nebyl tak hysterický.

      Zdroj Psaní knihy Mandriva Linux 2010
  24. Tomas | 08.12.2009 | 01:07 | Odpovědět

    Ahoj,
    chcel by som skusit tuto distribuciu, a preto by som sa chcel spytat, ktoru verziu pouzivate?

    One alebo Free?
    nejak stracam prehlad, aky je medzi nimi vlastne rozdiel.

    Vdaka

    1. Tomas | 08.12.2009 | 01:08 | Odpovědět

      a tak uz netreba :))
      http://www2.mandriva.com/linux/which/

  25. Gragon | 08.12.2009 | 19:16 | Odpovědět

    Teď jsem chtěl otevřít DVD a “náhodou” nechal automatiku nabídnout mi přehrávač. Objevil se jistý Gragon – dříve tedy “Dragon”. Jednou by mohlo dojít i na “Paragon”, to by bylo aspoň něco. :-)

    Právě názvy některých aplikací mě odrazovaly od jejich používání. Jsou to Konqueror, Krusader, KILE a Dragon. Z těchto rád používám Krusader – na úplně jednoduché věci; tady mi ten název tolik nepřekáží. :-)

    Na názvech je potřeba pracovat – většinou aplikacím sedí, nebo je to jedno, a z dalších věcí mě přivádělo kdysi do zvláštního rozpoložení množství programů začínajících na “K”, nebo vytvořených z počátečních písmen něčeho mnohem většího, co je tak nějak přesahovalo. :-) Příkladem takového programu je pro mě GIMP (něco jako: G image manipulation program). KILE (KDE integrated desktop environment) – to je sice hezké, ale vidím v tom spoustu “kýlení”, a to mi ubírá na případné chuti s tím programem něco dělat.

    1. Peťoš Šafařík | 08.12.2009 | 19:26 | Odpovědět

      Jsou tací lidé, kteří jiné posuzují dle čistoty bot. Já se snažím mít své boty čisté, ale přesto si nemyslím, že o mě říkají víc než velikost mé nohy.

      Programy jsou od toho, aby mi sloužily a je mi celkem jedno, jestli na ně budu volat: “Žán”, “Juan” či prostě “TMP” (Ty Můj Poskoku). Hlavní je, že dělá svou práci dobře.

      No, na autech “Škoda” mi může vadit spojitost s “nepříjemností” či “újmou”. A přesto v nich jezdím, protože mi vyhovují. Pro zpracování astronomických snímků se používá MuniPack, sada nástrojů vytvořená na Masarikově UNIverzitě (zkratka muni).

    2. jos | 23.01.2010 | 14:14 | Odpovědět

      to G v nazvu GIMPu znamena GNU (GNU is Not Unix)

  26. Názvy věcí | 08.12.2009 | 21:53 | Odpovědět

    Všechny ty názvy, které mě trochu odrazují, mají společné to, že vyjadřují jakousi agresivitu: vznikly před lety v dané době – byly tehdy vybrány vědomě buď, aby naznačily tuto určitou snahu (Krusader, Konqueror), nebo “nevědomě” vznikly jako zkratka (KILE), a takto na mě působí.

    Mně je to taky vcelku jedno – s Konquerorem se už prakticky nesetkávám, KILE – v LaTeXu nedělám.

    Hodnotím dojem, a kdyby se při hodnocení programů dávaly body i za dojem, jaký vyvolává pomyšlení na způsob, jakým se představují, pět hvězdiček bych těmto nedal. :-)

    Nejde mi o to na ně volat jinak, než jak se jim skutečně říká/neříká. Přál bych si, aby měli vývojáři rozsáhlejších programů hned na začátku šťastnou ruku a dostatek nápaditosti při výběru vhodného jména (se kterým se nedostanou do konfliktu s již obsazeným názvem – pojištěným i třeba nějakou registrací), a to dodávalo další chuť jim i nám.

  27. Vlastimil Ott | 09.12.2009 | 10:29 | Odpovědět

    Gragon je chyba překladatele, pokud jste jich našel víc, budeme rádi, když nám je pošlete, opravíme je. O výběru jména pro aplikaci rozhoduje autor a nikdo z nás s tím nic neudělá.

    1. fri | 09.12.2009 | 18:31 | Odpovědět

      To je jasné. Gragon, pokud jsem se v daný okamžik nepřehlédl, na mě vyskočil, když jsem použil po automatickém zjištění média volbu, která vyvolá nabídku s dostupnými akcemi, jako otevření v Digikamu, přehrání v Dragonu atd.

      Teď jsem úplně přeinstaloval systém na svém notebooku. A Mandriva jede znatelně rychleji. Nejdřív jsem si myslel, že smazáním celého disku se systém zbavil všelijakých starých nastavení, která se i po aktualizaci projevovala v menší svižnosti, co když je ale zrychlení dané i tím, že přišel nový souborový systém: Ext4 – jestli to tak nějak je.

      1. Ivan Bíbr | 14.12.2009 | 21:28 | Odpovědět

        > … co když je ale zrychlení dané i tím, že přišel nový souborový systém: Ext4 – jestli to tak nějak je.

        Něco na tom bude, podle mých zkušeností je práce s ext4 viditelně svižnější než se starým ext3.

        1. fri | 17.12.2009 | 18:41 | Odpovědět

          Bohužel se mi krátce poté stalo i to, že jsem chtěl otevřít soubor a ten měl nulovou velikost, čili nic. Doufám, že jsem jen udělal něco špatně, čemuž moc nevěřím, a nebo to byla blbá náhoda, protože jinak by mě to vyděsilo ještě víc, než už se tehdy stalo.

  28. edo | 09.12.2009 | 11:47 | Odpovědět

    zdravim,
    sice som mnohorocny uzivatel debianu, ale mam skusenosti i s Mandrake – tusim este 7.2 verzia.
    priznam sa, Mandriva sa mi vzdy pacila vzhladovo, ale so stabilitou to bolo o poznanie horsie, oproti Debianu.
    posledne vsak dost pocuvam, ze Mandriva na stabilite zapracovala. je to naozaj tak, mozem cakat priblizne rovnaku stabilitu ako na Lennym, povedzme pri KDE4 desktope?
    dalsia podotazka:
    balickovaci system je trochu iny, nasiel som si http://easyurpmi.zarb.org/, ale ked som to naposledy skusal, tie zdroje mi to nepridalo OK.
    pouzivate cosi ine? povedzme, ze chcem instalovat neslobodny ovladac wifi. ako uzivatel, ktory v Mandrive az tak zbehly nie je(aspon zatial), ako najjednoduchsie doinstalovat neslobodny soft?
    vdaka za ochotu

    1. Peťoš Šafařík | 09.12.2009 | 11:55 | Odpovědět

      Ahoj
      ja s Mandriva Linuxem problémy nemám a pád jsem nezaznamenal už pár let. Pokud jsou problémy s KDE4, tak to se týká kompletně mainstreamu KDE4, nikoli jen Mandriváckého KDE4 ;) Ale i tak je to stabilní.
      Co se týče urpmi, tak je nutné pouze zvolit jiný stahovač než výchozí. Doporučuji wget ( Ovládací centrum | Správa zdrojů | Volby | Globální ).
      No a nesvobodné ovladače jsou v oficiálním repozitáři MDV jménem non-free (přidá se normálně se zdroji).
      Jak máš nastaveny zdroje, pustíš DrakHardware a ovladače se z 99 % doinstalují automaticky.

      1. edo | 11.12.2009 | 09:42 | Odpovědět

        vdaka Petos,
        fungovalo to skvele. zrejme bol naozaj problem s jednotlivymi zdrojmi cez easyurpmi. aj wifina sla ako po masle…
        inak musim povedat ze verzia 2010 s KDE4 je fakt vyborna(klepem na drevo:) este som sice nemal cas vsetko otestovat, ale vypada to super.
        mam vsak otazku:
        ako je to s win32-codecs na 64bit verzii, treba to riesit cez nejaky wrap? chysta sa vydanie 64bit verzie balika?
        nainstaloval som ffmpeg, takze hudba a video mi ide, ale som zvyknuty z debianu na win32codecs…
        a samozrejme vdaka za rady!

        1. Ivan Bíbr | 14.12.2009 | 21:27 | Odpovědět

          >ako je to s win32-codecs na 64bit verzii, treba to riesit cez nejaky wrap? chysta sa vydanie 64bit verzie balika?

          Ve zdroji PLF by měl být balíček win64codecs.

  29. zvuk problém :( | 11.03.2010 | 12:56 | Odpovědět

    No aj ja som sa rozhodol vyskúšať 2010, ktorý som síce už mal ale teraz som si dal powerpack…
    Problém nastal že mi nejde zvuk a to som menil aj na ten unknown a aj ovládač som zmenil na snd_hda_intel keďže tam našlo nejaký divný… nič nepomáha a asi sa budem musieť vrátiť na starý systém :( Vie mi niekto poradiť ? Kujem…

    BTW. mám noťas AcerExtensa 5630

    1. Peťoš Šafařík | 11.03.2010 | 13:15 | Odpovědět

      PowerPack má placenou 3měsíční podporu. Pokud sis jej zakoupil, kontaktuj je. Pokud jsi jej stáhl z torrentů, tak sorry – ale je to softwarová kriminalita.

      Neboli nahod Mandriva Linux Free/One a budem se spolu bavit /nejlépe na foru…/

  30. Nefunkční instalace | 10.01.2011 | 14:33 | Odpovědět

    Dobrý den,

    mám koupenou knihu Mandriva Linux 2010 CZ.
    Bohužel při instalování souborů na disk mi instalace začne po chvíli vyhazovat chybné soubory až se u jednoho cyklicky opakuje.

    V knize se píše že zdroj dat FTP nefunguje tak se nemá používat. Je nějaká možnost toto rozchodit?
    Případně mohu si nainstalovat free verzi a rozšířit ji pomocí tohoto DVD na plnou?

    Děkuji za pomoc
    Lukáš

    1. Peťoš Šafařík | 10.01.2011 | 14:45 | Odpovědět

      Dobrý den
      vypadá to na vadné médium (škrábnuté nebo prostě jen špatný výlisek). Zkuste stáhnout instalační DVD: http://wiki.mandrivalinux.cz/2010.0:download Pokud to půjde nainstalovat, knihu i médii normálně reklamujte, kde jste ji koupil.

      1. Nefunkční instalace | 11.01.2011 | 09:49 | Odpovědět

        Dobrý den,

        děkuji za radu stáhl jsem verzi free a ta se v pohodě nainstalovala. Zkusil jsem opět nahrát svoji originální verzi 2009 a nainstalovat z disku 2010 jen update ale také se nepovedlo.

        Na disku žádný škrábanec nevidím, ale mohlo by pomoci pokud bych disk okopíroval a spustil instalaci z kopie?

        Děkuji
        Lukáš

        1. Peťoš Šafařík | 11.01.2011 | 09:53 | Odpovědět

          Instalační DVD je tototžné s tím, které můžete stáhnout – na instalační se nesmí sahat (licence). Všechny “vychytávky” jsou právě v tom druhém – bonusovém – DVD. Takže stačí nainstalovat z DVD, který jste stáhl a poté přidat bonusové DVD a zpracovat jej dle návodu v knize.

          1. Nefunkční instalace | 17.01.2011 | 18:02 | Odpovědět

            Děkuji za radu, naistalována free verze z netu bez problému, zkusím tam teď narvat druhý disk od knihy.

Napsat komentář

Pro přidání komentáře se musíte nejdříve přihlásit. Login