Další česká recenze: ABCLinuxu.cz, díl první

Na serveru ABCLinuxu.cz se objevila první část opravdu hutné recenze na novou verziMandriva Linuxu 2008.0. Autor si prozatím nechává celkové zhodnocení pro sebe a slibuje jej až do do druhého dílu, alejak se zdá, nová verze se mu hodně líbí. Nechme se tedy překvapit, jak to nakonec dopadne :).

11 komentářů

  1. Zdenek | 17.10.2007 | 03:45 | Odpovědět

    Mandriva 2008 se mě líbí,umí vše co potřebuji,pouze 3D efekty mě na ní narozdíl od 2008 RC2,nebo taky 2007.1 nejdou.Nainstaluje se vše potřebné a pak se zobrazí hláška o tom,že systém nepodporuje 3D efekty.Přitom mě dříve jely bez problémů a taktéž jedou i v Ubuntu,které mám taky na disku.Grafárna je Nvidie GS 7100,CPU je dvoujádro Atlon.Zatím jsem nad tím příliš nebádal,jak to zprovoznit,nicméně,kdyby někdo poradil rád bych mu předem poděkoval.

    1. Zdenek | 25.10.2007 | 18:35 | Odpovědět

      Odpovím si sám.Jak už jsem psal výše grafickou kartu mám nVidii GS 7100.V XFdrake je napsaná spolu s grafikou RIVA 128 v jednom řádku.Mandriva tvrdošíjně trvala na tom,že mám G 8800,když jsem ji opravil,zobrazila se hláška o tom,že systém nepodporuje 3D efekty.Nechal jsem to tedy podle ní a ejhle 3D efekty jdou i když takovou kartu nemám.

  2. Miloš Bíba | 17.10.2007 | 08:26 | Odpovědět

    Jsem velmi spokojen, téměř všechny bugy a nepříjemnosti z 2007.1 jsou opraveny, hw to podporuje stejně dobře jako 2007.1, dokonce se o něco zlepšila podpora wifi s chipsetem ralink rt61. Přijde mi to celé podstatně stabilnější než 2007.1 . Myslím, že na jednom slabém počítači je ale o něco pomalejší než starší verze. Nejde mi (Ati) zapnout 3D desktop v gnome. Já 3D desktop ale moc nemusím, jen by mě zajímalo v čem je problém když v kde (které ale nepoužívám) to jede bez problémů a v gnome se to bez chybové hlášky prostě nespustí 🙂 Ale celkově, ve všech podstaných věcech super systém 🙂 Děkuji tvůrcům!!!

    1. Jiří_Hlinka | 17.10.2007 | 09:22 | Odpovědět

      pravděpodobně jde o chybu, která je uvedená v Errata:
      http://wiki.mandriva.com/en/Releases/Mandriva/2008.0/Errata#3D-accelerated_desktop_not_starting_under_GNOME

      1. Miloš Bíba | 18.10.2007 | 14:54 | Odpovědět

        Ano bylo to no, děkuji, příště si errata pozorněji přečtu. tak jsem 3D opět vyzkoušel, nastavil, zjistil, že to nemusím a zase vypnul a odinstaloval… Teď už jenom potřebuju rozchodit synchronizaci kontaků a kalendáře s linuxem, ale tam jsem bohužel zatím ve fázi studia možností, takže ani netuším, jak na to a hlavně s jakým telefonem…

        1. hulvid | 18.10.2007 | 15:19 | Odpovědět

          Mne osobne vyhovuje nejvice program Wammu, ktery mi umoznuje synchronizovat data s telefonem pres bluetooth i kabel. Vyborne pracuje s telefony SE ale i mnoha dalsimi. http://cz.cihar.com/gammu/phonedb/

          1. Miloš Bíba | 18.10.2007 | 19:11 | Odpovědět

            To vypadá na dobrý program, pečlivě vyzkouším, ale mě by spíš zajímalo jak sesynchronizovat třeba telefon s kalendářem a kontakty např. evolution apod. Tam jsem našel Multisync, ale ten moc nemá rpm pro mandrivu, nenašel jsem, respektive nejdou mi do něj doinstalovat pluginy. Pak ještě musím vyzkoušet opensync,ale netuším jak si to potyká s přístroji co mám 🙂

  3. marcel | 17.10.2007 | 13:24 | Odpovědět

    Proč nejede 3D?
    Chce to stáhnout nový balíček pro grafickou kartu.

  4. marcel | 17.10.2007 | 15:25 | Odpovědět

    zapoměl jsem dodat, že je to dobré dělat přes – XFdrake.
    Chce to spustit XFdrake a kliknout na ovladač grafické karty, kterou Vám to nabízí. Mě to takto zabralo.

  5. petr | 17.10.2007 | 17:03 | Odpovědět

    Najiydi to dlouho,je to pomale

  6. Ciganek | 18.10.2007 | 07:41 | Odpovědět

    Mě 3D efekty fungují, ale nefunguje pak přepínání klávesnice / v prostředích KDE,Gnome ani xfce / ,protože nastavení cz-qwerty přebírá i nový dosemu /jinak mnohem lepší než verze 1.22 z mv 2007.1/ funduje s touto klávesnicí špatně. Po vypnutí 3D efektů přepínání klávesnice ve všech prostředích funguje a po nastavení us klávesnice funguje ú nové dosemu. Až na ty 3D efekty/graficky krásných/ nová mandriva je krásná ,rychlá a spolehlivá.

Leave a comment

Sorry, you must be logged in to post a comment. Login