Další recenze Mandriva Linuxu 2006 CZ

Další velmi obsáhlá recenze Mandriva Linuxu 2006 CZ vyšla na serveru ABCLinuxu.cz. Pokud vás nová verze zajímá, podívejte se na ni a třeba vám pomůže v rozhodování.

12 komentářů

  1. Maritn | 02.12.2005 | 11:31 | Odpovědět

    Kdo tu recenzi precetl, musel jiste dojit k zaveru, ze Mandriva je priserna, ale podle me je problem hlavne v a utoroiv recenze, protoze se nezamyslel nad tim, pro koho je Mandriva urcena a nepochopil jeji podstatu.
    Navic byl neustale sam se sebou v rozporu.

  2. Pavel | 02.12.2005 | 11:46 | Odpovědět

    Po přečtení toho článku mne napadlo, zda se jedná vůbec o recenzi. Spousta věcí si protiřečí (viz diskuze pod článkem) a spíše než subjektivní (o objektivitě nelze ani pomyslet) posouzení mi článek připadá velmi zaujatý. Více se k tomu asi nemá smysl vyjadřovat, “recenze” je sice rozsáhlá, ale mnoho se toho člověk nedozví a spíše v diskuzi pod článkem si člověk udělá obrázek o vypovídací hodnotě “recenze”.

    1. Habo | 03.12.2005 | 20:58 | Odpovědět

      Bohuzel musim s autorem v mnoha vecech souhlasit. Ja vim, ze tam vytyka kolikrat uplne blbosti. My co Mandrivu pouzivame uz pres 3 roky si to v pohode vyladime i poslepu,ale zacatecnik je dost zarazeny, kdyz mu hodne veci hned po startu nefunguje.
      A co se tyce vzhledu, tak ten je u SUSE opravdu povedenejsi…
      s mandrivou jsem se szil, menit nehodlam,ale nezastavam nazor, ze autor clanku je uplny kreten, ktery se odvazil rypnout do posvatne Mandrivy…Tot muj nazor

      1. Habo | 03.12.2005 | 21:02 | Odpovědět

        Jo a s temi rozpory mate pravdu. Jako prvni nastoupila kritika a zaver odstavce znel, ze vsechno je vlastne fajn. Asi nechtel rozpoutavat flame, ale mohl by si to po sobe precist…

        1. Pavel | 03.12.2005 | 21:40 | Odpovědět

          Nic není dokonalé, ani SUSE. Nedávno mi volal kamarád ze sousední vsi, že si nainstaloval SUSE. Rozlišení 800×600, nevěděl si rady, jak nastavit jiné. Nešla tiskárna, nevěděl si rady. Nešel zvuk. Rozjel jsem se tedy k němu. Nejprve jsem se v tom snažil vyznat, nakonec jsem přešel k MC a přímé editaci conf. souborů. Ale stejně ne všechno fungovalo. SUSE jsem měl i doma, už není. Nelíbilo, nesedlo, nevím. Je to každého věc a navíc velmi subjektivní. Co se líbí jednomu, nemusí se líbit druhému.

          1. Habo | 04.12.2005 | 11:39 | Odpovědět

            Dokonale SUSE fakt neni. Ja jsem mluvil jenom o defaultnim vzhledu po instalaci. Ale zase je pravda, ze uzivatel je ze SUSE nadsen tak 5 minut, nez zjisti, ze mu nefunguji mp3, kodeky k filmum musi stahovat z alternativnich zdroju a kdyz nema internet, je proste v pr….
            Ale design a provázanost jednotlivych programu s grafickym prostredim KDE jsou fakt ukazkove….

            Jo a SUSE jsem musel vyhodit ze sveho starsiho PC na koleji, protoze podpora me stare grafiky i810 byla naprosto priserna….

      2. Anonym | 05.12.2005 | 09:57 | Odpovědět

        No nevim, o vikendu jsem Mandrivu nainstaloval a vse mi fungovalo hned po instalaci – zvuk, grafika (mam nvidii) – coz jsme byl velmi prekvapen, tiskarna, bluetooth, proste vse. Hlavne mam jasno, kterou distribuci doporucit zacatecnikum.
        K te recenzi – podle meho nazoru byla opravdu hrozna. Casto tam autor vytyka veci, jejichz duvod lze najit v prirucce, napr. instalaci zavadece.

  3. Zdenek | 02.12.2005 | 13:58 | Odpovědět

    Autor sice přespříliš vytýká některé detaily, ale já s ním v podstatě souhlasím. Dosud jsem používal RedHat, resp. Fedora a Mandrake jsem zkusil, protože měla být uživatelsky přívětivá, pro začátečníky, desktop instalace a prostě tak. Co mi vadilo moc je nemožnost vybrat rozumným způsobem instalované balíčky a nemožnost zvolit všechny, konfigurace až nakonec a předem o ničem ani zmínka, že se to nechá udělat až po. Nemožnost nastavit větší rozlišení než 800×600 mého monitoru přes grafické rozhraní (který umí 1600×1200), nulové popisy u automaticky spouštěných programů a služeb – už jsem u začátečníků viděl, že nainstalovali a nefungovalo jim to, protože vypnuli co neměli. Nemožnost do FireFox nechat automaticky nainstalovat Flash Player a kdoví co ještě, ačkoli je to produkt volně ke stažení, jen kvůli tomu, abych to měl user friendly na poklikání, musím být v Mandriva klubu. Ach jo. Ale jinak už se to konečně blíží stavu, kdy snad už brzy budou Linux schopni nasadit “normální” lidi na pracovní stanice.

    1. christof | 02.12.2005 | 15:10 | Odpovědět

      Flash Player obsahuji placene verze

    2. CZ_Iceman | 03.12.2005 | 21:10 | Odpovědět

      No to teda nevim jakou MANDRIVU jste instaloval, ale asi nejakou “podivnou” Balicky jdou vybrat naprosto detailne coz se urcite neda rict o fedore (naposledy sem zkousel FC3 a des bes). “Nulove popisy sluzeb” : asi jste to instaloval v bezvedomi jinak si to nedovedu vysvetlit. Momentalne pisu ztento prispevek na notebooku s rozlisenim 1600×1200 ktere mi samozrejme instalator nabidnul hned pri instalaci takze tvrdit ze to instalator v grafice neumi je zase dalsi blabol. Flash do Firefoxu naistaluje prumerne inteligentni delfin za 2 minuty a v powerpacku je jiz samozrejme obsazen atd… Proste same blaboly. No a k recenzi na ABCLinuxu neni co dodat proste mi ten clanek pripada velice tendencni. Sam pouzivam MDK jiz nekolik let, zkusil jsem kdejake distro a k MDK jsem se vzdy vratil a od verze 10.0 jiz pravidelne kupuju “krabicovku”. Prakticky vsechny sve zname z okoli jsem nejak “naockoval” a vsichni jedem svorne na MDK a nikdo si nestezuje No a kdyz potrebuju nekde udelat treba nejaky router na wrapu tak sahnu pro SLACKWARE a kompletne si u nej prepisu scripty a s tim si v 100% pripadu vystacim . Vsude jinde mam MDK a nikdy jsem za poslednich 5 let nemel zaden problem. Osobne si myslim , ze cele QCM odvadi skvelou praci a za to jim patri velke uznani (akorat mne stv alo jak porad oddalovali vydani). MDK ma proste u nas skvele zazemi a podporu a jedna se o velmi vymakane distro.

    3. Miloš | 06.12.2005 | 20:11 | Odpovědět

      Hm mě funguje Mandriva 2006.0 na monitoru 1600×1200 zcela bez problémů,a rozlišení jsem normálně nastavil po instalaci v mcc, a přepínám kdykoliv pomocí appletu pro KDE.

  4. anonym | 02.12.2005 | 23:00 | Odpovědět

    Nevite nahodou, kdy vyjde Mandriva 2006 pro PowerPC?
    Dekuji.

Leave a comment

Sorry, you must be logged in to post a comment. Login