První česká recenze na nový Mandriva Linux 2008.

Na linuxsoft.cz dnes vyšla první česká recenze na nový Mandriva Linux 2008, laděná, jak jinak, pozitivně.

Autoru recenze Františku Hučkovi se zamlouvá zvláště verze One – “Musím přiznat, že ONE KDE mne opravdu nadchlo. Jednak může uživatel brouzdat po webu, zatím co se mu instaluje systém, ti kteří instalují často jako já tuto možnost zcela jistě ocení. Navíc v ONE KDE funguje defaultně podpora OpenGL pro NVIDA video karty a flash plugin.

23 komentářů

  1. KeySee | 15.10.2007 | 14:39 | Odpovědět

    Pokud nainstaluji na HD Mandrivu ONE, co to vlastně mám – Mandrivu One nebo Free? V menu je sice označení One, ale chová se úplně stejně jako Free. Může mi to, prosím, někdo osvětlit?

    1. bibri | 15.10.2007 | 14:57 | Odpovědět

      One je live verze, nic víc, nic méně.

      1. keysee | 15.10.2007 | 15:21 | Odpovědět

        Omlouvám se, ale žil jsem v domnění, že live verze se vyznačuje především tím, že bootovacím mediem je CD – pokud ji však nainstaluji na HD, tak vlastně přestává být live verzí. Ne že by na tom snad tolik záleželo, ale když jsem si nainstaloval live verzi na HD, tak jsem si řekl, proč jsem vlastně stahoval iso Free verze (4 GB), když výsledek po instalaci byl stejný (možná až na rozsah a skladbu nainstalovaného SW, to právě nevím) – obě verze používají např. tytéž repositáře zdrojů i updates. Jako podstatný rozdíl vidím v obou verzích to, že při instalaci live není nabídnuta možnost upgradu původní verze (což někdo samozřejmě potřebuje). Ale pokud chci čistou instalaci, tak se mi zdá šikovnější provést ji z live CD. Nebo tím snad o něco přicházím?

        1. nonferatus | 15.10.2007 | 18:42 | Odpovědět

          odpověděl jste si sám, one nainstalovaná na HDD se stává free. Pouze nemáte po ruce tolik balíčků k doinstalaci a musel byste je tahat z repozitářů.

          1. keysee | 15.10.2007 | 20:07 | Odpovědět

            Díky za odpověď.

          2. bibri | 16.10.2007 | 02:22 | Odpovědět

            To bych netvrdil napriklad proto, ze ve Free verzi nejsou ovladace na grafiky, ktere v One jsou.

            Bezne edice Mandriva Linuxu se lisi pouze tim, jake obsahuji standardne balicky a jak se daji instalovat. To ma smysl rozlisovat pouze tehdy, kdyz se snazite nejakou ziskat – One se da vyzkouset hned, Free DVD se stahuje dele ale ma jine moznosti pri instalaci, PowerPack obsahuje komercni software apod.

            Rozlisovat mezi nainstalovanymi verzemi je nesmyslne uz proto, ze balicky lze libovolne odebirat/pridavat. Je tedy zcela zbytecne resit, jakou verzi mate a co z ni vzniklo, protoze se z cehokolilv da udelat cokoliv. Vyjimkou mohou byt pouze nejake (komercni) bonusy, ktere se vazi na koupi produktu, pripadne se bude lisit pozadi a barva oken. Jenze to se da rychle vyresit instalaci balicku s tematem “jine” edice.

            1. KeySee | 16.10.2007 | 10:55 | Odpovědět (Komentáře se nebudou odsouvat pod tuto úroveň)

              “Rozlisovat mezi nainstalovanymi verzemi je nesmyslne uz proto, ze balicky lze libovolne odebirat/pridavat.” – právě o to šlo, nebyl jsem si tím úplně jistý a děkuji za potvrzení. Z praktického hlediska potom může být za určitých okolností (čistá instalace, defaultní nastavení) výhodné instalovat z live CD a potřebné později doinstalovat.

    2. alda81 | 16.11.2007 | 15:55 | Odpovědět

      🙂

    3. Petr | 17.11.2007 | 05:23 | Odpovědět

      +1

  2. mara | 15.10.2007 | 22:27 | Odpovědět

    Zdravím,
    určitě jsem tu špatně, ale prosím o radu. Už se někdo z Vás pokoušel na Mandrivě rozchodit nějaký mobilní internet přes ty všelijaké 4G komikarty a USB modemy a podobně ??? Já osobně se zajímám o UFONův fofr internet s jejich modemem AnyDATA ADU-510L. Sice jsem na http://www.root.cz/clanky/ufon-v-linuxu-a-modem-adu-510-cdma/ našel radu, ale to je pro distribuci Slax.
    Takže pokud poradíte, budu rád, pokud ne, prosím o přesměrování na adekvátní diskuzi.
    Díky
    Mára

    1. bibri | 16.10.2007 | 02:27 | Odpovědět

      Ten samy navod pojede i v mandrive. Jadro kompilovat nemusite, modul je pripraven, mknod taky nemusite delat, to zaridi udev. Jedine, co musite udelat je ten modprobe a nastavit si KPPP. 5 minut prace.

      1. mara | 16.10.2007 | 11:23 | Odpovědět

        Zdravím a díky za radu. Takže mám tomu rozumět tak, že to jde ? Už jste to sám úspěšně vyzkoušel ? Sice abych se přiznal ani trochu jsem nepochopil Vaší radu co konkrétně s tím mám udělat, ale alespoň vím, že to jde.

        1. Dusan | 16.10.2007 | 18:18 | Odpovědět

          Áno funguje to.
          Ja som to samozrejme spravil trochu sistemovejšie.
          Vytvoril som konfigurák v /etc/ppp presnejšie dve a zapol službu pppd.
          Takže hocikedy som zapojil do usb tak sa my ten modem inicializoval a nebol žiadny problém (napriklad iný užívateľ nemusel som sa o to starať a mohol som mať iné guj rozhranie)

          1. mara | 17.10.2007 | 17:19 | Odpovědět

            Já děkuji za reakci a odpověď, nicméně jen se pohybuji v teoretické oblasti, protože zatím nemám ani notebook a ještě ani onen USB modem od UFONu. Chtěl jsem ten modem jen proto, že u sestry notebooku nechtěla jít síťová karta, tak právě pro případ, až si noťas koupím i já a nepůjde zase síťovk,a tak abych si uměl obstarat internet i já. Ale pořád bohužel nevím, o čem jste psal. Nejsem takový znalec a pojem “konfigurák” je pro mě vesnice španělská. Ale i tak díky za radu. Alespoň vím, že to jde a to je hlavní.

  3. marcel | 16.10.2007 | 09:51 | Odpovědět

    Mam jenom otázku, mám grafickou kartu nvidia 8600gt. Mám pocit, že Mandriva 2008 ji používá jen na universalní ovladač. Dá se někde stahnout balíček, který by ji začal používat na plno. Děkuji

    1. Jiří_Hlinka | 16.10.2007 | 12:24 | Odpovědět

      “universalní ovladač” je použitý pouze u edice Free, protože nemůže z licenčních důvodů obsahovat proprietární ovladače. Pokud byste instaloval z One edice, nevo dokonce PowerPack, měla by Vám běhet hned po installaci. Pokud máte Free edici, přidejte si zdroje a spusťtě XFdrake, který Vám stáhne, nainstaluje a nastavý ovladač přímo od nvidie.
      Jirka

      1. Jiří_Hlinka | 16.10.2007 | 12:25 | Odpovědět

        Omlouvám se za překlepy a příšerné hrubky… :-/

        1. Marcel | 16.10.2007 | 20:29 | Odpovědět

          Děkuji moc za radu, dokonce mi funguje i 3d efekt. Moc mi to pomohlo.

      2. 13th. | 16.10.2007 | 20:02 | Odpovědět

        Stačí nainštalovať Compiz-fusion, a inštalácia nu ten ovládač hneď ponúkne aj s nVidia ovládacím centrom.

  4. bibri | 16.10.2007 | 11:56 | Odpovědět

    Nic jsem nezkoušel jenom jsem napsal, co z toho postupu vynechat (což je skoro všechno).

    1. čtenář | 18.10.2007 | 23:55 | Odpovědět

      Nenašel jsem příspěvek od “bibri” v diskusi u recenze na abclinuxu. Cím to je?

  5. otas | 16.11.2007 | 07:20 | Odpovědět

    Nainstaloval jsem Ufon, ale rychlost je hrozna – ne XP bez problemu, muzete poradit?

    1. bibri | 16.11.2007 | 14:50 | Odpovědět

      Ano, můžeme.

Leave a comment

Sorry, you must be logged in to post a comment. Login