První recenze Mandriva Linuxu 2006

První recenzi – no, spíš jde o stručný náhled – nového Mandriva Linuxu 2006 jsem našel v Mandriva Clubu. Výsledek je jednoznačný: instalace pět bodů z pěti, používání čtyři z pěti. Jaké máte zatím zkušenosti vy?

26 komentářů

  1. Duch | 14.10.2005 | 16:00 | Odpovědět

    Nechem byť škaredý, ale toto beriem tak trochu ako provokaciu i keď v dobrom slova zmysle. Už čakám jak smädný na púšti na vodu na novú mandrivu, od Vas z CR sa neda spravit predobjednávka :-((((, a naše firmy kým sa rozhýbu to bude travat nekonečne veľa, lebo chcem aj tu knihu skuseneho pouzivatela, tricko som uz ozelel :-((((((.
    A na tu recenziu sa nemôžem pozrieť lebo dostavam connection refused. skúsim neskôr.

    Ach jaj

    provokacia

    Duchaj

    1. Ivan Bíbr | 14.10.2005 | 17:31 | Odpovědět

      >> Nechem byť škaredý, ale toto beriem tak trochu ako provokaciu i keď v dobrom slova zmysle. Už čakám jak smädný na púšti na vodu na novú mandrivu, od Vas z CR sa neda spravit predobjednávka (((,

      Na tom se pracuje…

      >> a naše firmy kým sa rozhýbu to bude travat nekonečne veľa, lebo chcem aj tu knihu skuseneho pouzivatela, tricko som uz ozelel (((((.

      I na tom se pracuje.

      1. Anonym | 15.10.2005 | 22:06 | Odpovědět

        mozete mi aspon povedat kde sa bude na slovensku dostat tato distribucia s dvomi dvd diskami

  2. nikola | 14.10.2005 | 18:03 | Odpovědět

    Bohužel předobjednaná verze od QCM ještě nedorazila (viz. předpokl. datum vydání) a členem klubu nejsem. Ale updatuju už od první betaverze a v současnosti se mi z disku ohlašuje “community” verze. Zatím převazuje spíše nadšení z rychlosti, stability a blbuvzdornosti. Nesetkal jsem se s neřešitelnými problémy, kromě grafického serveru. Ten se mi nepodařilo na jednom počítači vůbec zprovoznit – dalo se řešit jen předchozí verzí xorg. Na jiném železe zcela bez obtíží. V rozporu s linkovanou recenzí mi zase např. zcela bez problémů funguje wifi na notebooku. Takže z ohlasů na internetu (a vlastní zkušenosti) soudím, že tahle verze bude pravěpodobně vybíravější na hardware proti verzi předchozí (jsem zvědavý na krabicovou verzi). V každém případě však výborný desktop, pod jehož dojmem jsem poprvé bez výčitek odstranil z disku majoritní OS. Zatím taky čtyři hvězdičky z pěti :-).

    1. spadam | 14.10.2005 | 21:10 | Odpovědět

      Ja používam výslovne už iba Mandrivu (doma) a Ubuntu (v práci) a musím povedať, že každá distribúcia má svoje výhody a nevýhody. Z klubu mám 2006 powerpack a musím pochváliť nielen bezproblémovú inštaláciu, ale hlavne update z 2005 LE, keďže to bol v minulosti občas celkom horor dávať po upgrade distribúciu zase dokopy, hlavne ak ste mali veľa manuálne inštalovaných programov (konkrétne 10.0 na 10.1). Na druhej strane, X server nerozchodil update z ručne inštalovaného nVidia ovládača na distribučný (relatívne ľahko riešiteľné, ale nováčika by asi nepotešilo), veľmi príjemná bola Java, OSS, apod.
      Najhoršie obišiel prekliaty CDMA modem od Eurotelu, ten už nezdetekujete ani pomocou hotplugu, ktorý medzi službami nie je, a zostáva iba ručná verzia (modprobe cdc-acm), pričom nastavenie ppp pripojenia z ovládacieho centra Mandrivy stále nepodporuje ručné zadanie zariadenia – podľa mňa zbytočná obštrukcia. Inú chybu som zatiaľ nenašiel, takže spokojnosť.
      Ubuntu má napr. viac inovácií (a detekuje modem), ale aj výraznejšie problémy so stabilitou a upgradeom zo staršej verzie.

      1. Anonym | 15.10.2005 | 16:51 | Odpovědět

        Cau,uvazuji MD nahodit na svem domaci desktopu ,kde pouzivam CDMA. Ovladace k cdma MD obsahuje ,nebo si je musim sehnat sam? Diky za info.
        h7

        1. Anonym | 17.10.2005 | 01:09 | Odpovědět

          V podstate obsahuje. Na rozbehanie sú potrebné moduly jadra usbcore (pochopiteľne) a cdc-acm. Ten druhý zatiaľ nahrávam ručne z terminálu (modprobe cdc-acm). keďže so zatiaľ nezistil, kedy je ten pravý čas spustiť príkaz pri štarte systému (pridanie do /etc/modules nie je to pravé riešenie).
          Modem sa potom zdetekuje ako /dev/ttyACM0, bohužiaľ pri nastavovaní ppp pripojenia Mandriva narozdiel od niektorých iných distribúcií neumožňuje definovať port zariadenia ručne, takže je treba použiť iný konfiguračný program (gnome-ppp) alebo príslušné skripty napísať ručne. Zbytočne komplikované, ale je to jediný nedostatok, na ktorý som v M2006 zatiaľ narazil.

          1. Anonym | 17.10.2005 | 20:41 | Odpovědět

            skus to zadat do /etc/modprobe.preload
            na konec suboru napis iba cdc-acm
            po dalsom starte daj pre kontrolu /sbin/lsmod
            a modul jadra by mal byt nahraty.

  3. Madmucho | 14.10.2005 | 21:13 | Odpovědět

    Tak to me pro zmenu normalne wifi nechodi pri startu to pise hromadu hlasek u site ktera je nakonfigurovana dobre.po kazdem restartu musim sit zkonfigurovat a pak net do restartu jede.No jo Prism 802.11g minipci mi v zadnem distru nechodi korektne…ale ke kladum je desne rychla oproti predchozim verzim,konecne mi bezi i mobilni ati v akceleraci.Je blbuvzdorna tesce klikaci a jak uz je zvykem po instalaci zde najdete vse potrebne k praci serfovani a zabave..jen nevim kam se podel proftpd :/ standartne ani v baliccich na cd neni a to mam PowerPack verzi z klubu

    1. spadam | 14.10.2005 | 21:16 | Odpovědět

      Na to som skoro zabudol, fakticky 3D akcelerácia ide na mobilnom radeone 3-krát rýchlejšie než kedykoľvek predtým. Veľmi príjemné.

  4. paradox | 14.10.2005 | 22:51 | Odpovědět

    Tak vzhledem k tomu že používám RC2 verzi asi po dvou dnech od jejího vydání tak poslušně hlásím naprostá spokojenost. Jen dvě věci mi nešli. První je že nejde spustit SIM a ve škole jsme nezprovoznili síové karty s čipem REALTEK (použitím lila od gentoo se problém vyřešil) tak naprostá spokojenost. Kam se hrabou windows, a dokonce i lidi ze třídy (zarití windows uživatelé) začínají přecházet na tuto distribuci. Fakt vřele doporučuji

  5. Jakub Ševčík | 15.10.2005 | 11:09 | Odpovědět

    No taky bych se rád radoval jako vy, ale nějak jsem se nedostal přes třetí bod instalace. Při pokusu (musím to tak napsat) instalovat SerialATA ovladač pro nVidiaCK804 se instalace sekne…..
    (AMD64, MSI K8N Neo4 -nVidia nForce4, Samsung 160G SATA, DVD RW LG 4163B) distr. Mandriva-Linux-Powerpack-2006-DVD.i586

    nevíte jak nato – jsem začátečník, chtěl jsem to jenom zkusit.

    1. Anonym | 15.10.2005 | 13:10 | Odpovědět

      Nesovisi to stimto odsatvcem
      “nVIDIA zůstává vůči svobodnému softwaru nepřátelská”
      na strance
      http://www.abclinuxu.cz/clanky/jaderne-noviny/jaderne-noviny-324

      1. Anonym | 16.10.2005 | 11:30 | Odpovědět

        To tedy znamena ze Mandriva nepodporuje zadnym zpusobem nVidia SATA ovladace a nebo ze jejich podpora je jenom na oko?
        Mimochodem, moje deska podporuje jen SATA1 (tedy bez NCQ) NA muj NB sem ji nainstaloval, ale radsi bych byl, kdyby byla na mem PC

        1. Anonym | 16.10.2005 | 20:44 | Odpovědět

          nVidia SATA je podporovane. mam rozchodene SATA disky na nVidia chipsete. naslo si to samo pri instalacii,funguje to v pohode,tak nevidim problem.

    2. Anonym | 17.10.2005 | 16:58 | Odpovědět

      He he, zlaty PATA :))

  6. Petr | 15.10.2005 | 23:48 | Odpovědět

    Mám verzi nainstalovanou s FTP serveru. Při jakékoli instalaci balíčku mi to hlásí, že není podepsán. Ale jinak instalace projde do konce.

    1. Ivan Bíbr | 16.10.2005 | 23:13 | Odpovědět

      Zrejme mate spatne klice ke zdrojum – zkuste je vymenit za spravne.

  7. Anonym | 17.10.2005 | 16:57 | Odpovědět

    Nemam rad tyhle recenze, protoze na me pusobi jak cerveny hadr na bejka 🙂 Ja se uz nemuzu dockat az moje predobjednana mandriva 2006 od vas prijde a vy se opovazujete me jeste takhle drazdit 🙂 To se prece nedela :))

  8. Jirka | 19.10.2005 | 09:35 | Odpovědět

    Verzi 2006 mám týden, jediný větší problém mám s kodeky pro wmv9, když chci přehrát film např. v mplayeru, natvrdo se restartuje KDE. Win media player 6 s nimi problém nemá. U souborů typu MOV prozměnu mrzne celej počítač.

    1. Anonym | 19.10.2005 | 11:45 | Odpovědět

      A máš ty kodeky vůbec nainstalovaný? Ve standardní distribuci nejsou, obvykle se instalují z plf.

      1. Anonym | 19.10.2005 | 15:41 | Odpovědět

        jak z plf, tak i další dva rpm balíčky, situace je stejná.

        1. Anonym | 19.10.2005 | 22:25 | Odpovědět

          Kaffeine se chová stejně?

          1. Anonym | 20.10.2005 | 08:03 | Odpovědět

            Nezáleží to na přehrávači. Některá wmv jdou v poho a některá (typ asf) prostě restartnou kde. Například tohle video: http://www.eprdel.cz/video/pomsta.wmv

            1. Anonym | 20.10.2005 | 11:49 | Odpovědět (Komentáře se nebudou odsouvat pod tuto úroveň)

              tak sem zkousel to video a jede v pohode mandriva 2006 mplayer (z plf nikoliv z distribuce) pres xv…

          2. Anonym | 20.10.2005 | 08:43 | Odpovědět

            Zdá se, že jsem našel ten problém. V mplayeru jsem změnil video driver z xv na X11 a už to přehrává normálně. Tedy zatím jen v mplayeru.

Leave a comment

Sorry, you must be logged in to post a comment. Login