Recenze Mandriva Linuxu 2007 CZ

První recenze na české vydání Mandriva Linuxu 2007 CZ pochází z peraMarka Olšavského a objevila se na serveru LinuxSoft.cz. Výsledný verdikt recenze vyznívá poměrně kladně: “Pokud nejstezarytí příznivci jiné distribuce a váháte, kterou si vybrat, nelze jinak, než Mandriva Linux 2007 CZ, ve verzi ve kteréje v prodeji, doporučit. Jestliže opravdu váháte před pořízením produktu, možná vám bude tato recence vítaným zdrojemdalších informací.

10 komentářů

  1. Anonym | 16.12.2006 | 10:36 | Odpovědět

    Nedá mi, než ještě teď za horka (vlastně ve vzteku), zareagovat na tento článek. Recenzi jsem četl už před dlouhou dobou, jen využívám tématické podobnosti:
    Stáhl jsem si MDV2007 DVD. Instalace se mě neptala, chci -li zvolit 32b nebo 64b. Po prohlédnutí sw pro 64b jsem se rozhodl, že snad už je pro přechod 32to64 vhodná doba. Nainstaloval jsem 64b. A začaly se dít věci. Systém fungoval bez problémů. První problém nastal, když jsem chtěl přidat zdroje pro aktualizaci. Musel jsem je přidat ručně, protože předchystané nefungovaly. Očekával jsem, že po dlouhém stahování hdlist z upddate se mi jako v dřívějších verzích objeví seznam aktualizací a já si budu moci vybrat. Ne. Neobjevilo se nic. Když jsem kliknul na jednotlivé ikonky (např. grafika), uviděl jsem seznam instalovaného a neinstalovaného sw. Podotýkám, že jsem měl nastaven výpis všech aktualizací v roletě vlevo nahoře. Když jsem prohlížel strom aktualizací, nalezl jsem ale např. novější Firefox atd. No což, naštvaný jsem se pustil do aktualizace ručně. Instaloval jsem Mozillu Firefox 1.5.0.8 a všechny knihovny, o které si to požádalo. nainstaloval jsem si nový openssh a openssl. A od této chvíle jsem se nestačil divit! odinstalovalo se mi urpmi, změnilo se úúlně menu v KDE, po odhlášení se už vůbec nerozjelo, po opětovném spuštění PC se mi místo KDE rozjel jiný window manager, ani nevím který. Teď jsem si ověřil, že nejen urpmi chybí, ale že v systému není ani rpm. Opravdu se nestačím divit. Jestli se komerční verze v tomto neliší, nevím, jaký bude mít dále u nás MDV úspěch. Ještě jsem nezmínil lehčí chyby: V distribuci na DVD je kmplayer. Ten je možné spustit, ale NIC nepřehrává. hledám mplayer, který je kmplayerem podle výpisu v konzoli volaný. Mplayer není k nalezení. Nainstaluji ručně mplayer a ono to jede. Nechápu, že ani jednu takovou zkušenost tu nikdo zatím neuvádí.
    Kdybych to tedy shrnul:
    1. Nejede přehrávání multimédií
    2. Nejde nastavit zdroj aktualizací
    3. Po (ručním) nastavení aktualizací nevypisuje seznam aktualizací
    4. Po instalaci aktualizací firefoxu, openssl a openssh a knihoven, o které si to řeklo není už možné instalovat nic jiného, KDE nejede a to jsem zatím nepátral, co se jěště změnilo. Předchozí verze jsem si kupoval, teď jsem se (momentální větší zadlužení) jsem váhal, ale ani to nebudu zkoušet a jdu si hledat jinou distribuci.

    1. eagle.mdk | 17.12.2006 | 22:45 | Odpovědět

      Zvláštní já měl nainstalovanou Mandrivu 2007free 64 bit a teď mám nainstalovanou Mandrivu 2007cz (koupená 2 DVD verze) jak x86_64 (PC) tak x86 (notebook) a nic z toho co jste psal mě nepotkalo

      1.) multimédia jedou komplet, od DVD, přes mpeg, wmv, asf, avi, ogg, mp3, prostě všechno (a mám tam mplayer, xine, kmplayer, kaffeine a Amarok….. plus samozřejmě LinDVD)
      2.) zdroj aktualizací se mi nastavil v pohodě a po aktualizacích jsem v pohodě nastavil i zdroje distribuce
      3.) Firefox 2.0, OpenSSL, OpenSSH, web (Apache/PHP/Perl PostgreSQL MySQL) , KDE, kancelářské balíky, periferie, prostě všechno mi funguje OK
      4.) a stejně tak mi fungují všechny věci co jsem si tam přes URPMI doinstaloval, co nebyli na free verzi a nebo teď na DVD CZ verzi.

      tak nevím čím to bude?

      1. Anonym | 18.12.2006 | 10:05 | Odpovědět

        V první řadě bych chtěl napsat, že nejsem žádný chronický stěžovatel. Dlouhou dobu použivám MDK-MDV. Ale teď si rýpnu trochu vedle – také Vám ukazuje prohlížeč, že tyto komentáře k článku neexistují (viz odkaz pod článkem – 0 příspěvků).
        1. Chcete mi říci, že multimédia jedou ve Free verzi? Že po instalaci není nutné doinstalovat podporu swf? Že swfdec není dokonalý a je tedy potřeba instalovat originál, kvůli němu však musíte nainstalovat 32b knihovny, protože FlashPlayer je jen pro 32b (to samozřejmě není chyba MDV). Znovu opakuji, nevím, jestli a jak to funguje v koupené verzi.
        2. Verzi 2006.0 jsem bez problémů aktualizoval, jenže pak (asi okolo prázdnin) najednou hláška o nedostupnosti souborů hdlist. Podle mne se změnily struktury adresářů. Vzhledem k blížící se 2007 jsem to už neřešil. Ale pak OPRAVDU při instalaci 2007.0 Free 64b mi nešly přidat zdroje distribuce. Nakonec to vedlo k tomu, co už jsem napsal. Nepamatuji si, ze kterého serveru jsem to stahoval, ale domnívám se, že z http://ftp.mandrivauser.cz.
        3. Neinstaloval jsem Firefox 2.0, ale 1.5.0.8. Nevím, který balíček způsobil mé problémy, aktualizoval jsem je všechny jmenované v jednom spuštění, instaloval jen to, o co si to řeklo a problémy jsem si nevymyslel. Pokud jste z Brna či okolí, klidně předvedu.

        1. alda81 | 18.12.2006 | 19:00 | Odpovědět

          Já si rýpnu taky trochu vedle. To že prohlížeč ukazuje 0 příspěvků se tady řešilo již několikrát, p. Bíbr se ohledně toho rozčiloval několikrát – viz fórum na http://www.mandrivalinux.cz/modules/newbb/viewforum.php?forum=3

          A proč si nepřidáváte zdroje přes Easy Urpmi – taky řešeno několikrát v diskuzi?

          Pokud se vám neobjeví aktualizace, tak přidejte zdroje ještě jednou – taky řešeno ve starších diskuzích.

          Přehrávání multimédií – potřeba doinstalovat kodeky – taky řešeno několikrát v diskuzi.

          Instalace FlashPlayeru zde taky byla řešena několikrát v diskuzi – i pro 64bit.

          Zkuste příště pohledat ve starých diskuzích – přes tlačítko Vyhledat vpravo nahoře než začnete plivat síru, ju? 🙂

          1. Anonym | 20.12.2006 | 01:04 | Odpovědět

            Odpověď je i na následující reakci. JEŠTĚ JEDNOU. MLUVÍM O FREE DVD VERZI, KTEROU JSEM SI STÁHL PODLE ODKAZU NA TOMTO SERVERU. A TAKÉ ZNOVU, NEJSEM ŽÁDNÝ NOTORICKÝ STĚŽOVATEL, TOTO JE MÁ PRVNÍ STÍŽNOST. NAVÍC VÍM, ŽE MÁM FREE VERZI A NEPOŽADUJI, ALE OČEKÁVÁM, ŽE KDYŽ UŽ SE NECO NAINSTALUJE A TVÁŘÍ SE, ŽE TO MÁ FUNGOVAT, ŽE TO TAKY BEZ DALŠÍCH ZÁSAHŮ FUNGUJE. TÍM MYSLÍM KMPLAYER, KTERÝ MĚL PŘEDNASTAVENÝ MPLAYER JAKO VÝCHOZÍ PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ. Pokud mi chcete tvrdit, že se v 64b verzi nainstaluje mplayer, tak já jsem v 64b verzi v adresáři media mplayer….rpm NENAŠEL! Ani LinDVD (nedivím se tomu, jen to konstatuji, protože Vy píšete, že vše máte bez problémů nainstalováno – jenže ASI Z KOUPENÉ VERZE, O KTERÉ NEMLUVÍM A TAKY JSEM NA TO UŽ V PRVNÍM PŘÍSPĚVKU PSAL!!!). Dále, nekritizoval jsem páně “bibri”, veřím, že dělá svoji práci dobře, snad ale QCM je jedna firma, kritizoval jsem stránky, nechápu, co mi říkáte o tom, že se tohle řešilo na fórech. Jednoduchá úprava by stačila, v PHP či čem na jednom místě místo příspěvků:< číslo> napíšu příspěvky bez čísla a je to, já bych, neznaje fígl s nulou očekával, že žádný příspěvek tu skutečně není a tudíž na tento odkaz neklikal. CO JE NA TOM NEPOCHOPITELNÉHO?! Nevím, kolikrát byl flashplayer řešen v diskuzích, ale když jsem si do Vyhledat zadal flashplayer, pro 64b se mi objevilo jediné vlákno a to s přispevatelem baronemprasilem, a v něm sice byla jakási rada, kterou jsem, přiznávám, zatím nezkoušel, ale následující reakce mi k věrohodnosti řešení moc nepřidaly. K těm aktualizacím – nevím, jakou logiku má opakované přidání zdrojů, ale dělal jsem ho. Už jsem popsal, že mi aktualizace MDV2006 po nějaké době funkce PŘESTALA AKTUALIZOVAT. Jednoznačně se změnila struktura adresářů. A ZŘEJMĚ TO ZŮSTALO I NA TÉ MÉ 2007FREE. Nechápu, co by na tom mohlo změnit opakované přidávání (nic – z vlastní zkušenosti). A NAPOSLED, CHÁPU, ŽE MÁM-LI FREE VERZI, BUDU ASI O NĚCO OCHUZEN, (proto jsem si MDK od verze 8.2 až do 2005Le kupoval). A nemusíte mě napadat. Provozuji na 2 serverech sambu, postfix na jednom z nich mám root v softRAIDu, na routeru NATem směřuji některá příchozí spojení na 2 vnitřní PC včetně tunelu přes ssh, vše od MDV (2006), kromě Firebirdu, který jsem z MDV zdrojů nezprovoznil, ale z orig. naprosto v pohodě. CHOVÁTE SE, JAKO BYCH SI VYMÝŠLEL, ABYCH MOHL KRITIZOVAT. NE OPRAVDU SE MI TO STALO. VETŠINA LIDÍ CHCE, ABY VĚCI FUNGOVALI PO INSTALACI. JÁ JEŠTĚ PŘED CCA 2 ROKY TAKY MĚL ČAS LECCOS ZKOUŠET, HLEDAT, ALE MOMENTÁLNĚ JSEM ZAVALEN PRACÍ A KAŽDÁ PROMARNĚNÁ ČTVRTHODINA MĚ BOLÍ (a tu práci musím dělat, abych splatil dluhy, způsobené mi jedním podvodníčkem). PROTO I TÍMTO KONČÍM TUTO DISKUZI. ASI SI JĚŠTĚ PŘEČTU REAKCE, ALE NIC UŽ PSÁT NEBUDU, stejně nemá cenu psát někomu, kdo ASI píše o koze (koupená verze), když já o voze (free verze). To se potom nedá domluvit.

            1. Anonym | 20.12.2006 | 12:28 | Odpovědět (Komentáře se nebudou odsouvat pod tuto úroveň)

              Právě jsem si tu free verzi 2007 x86 stáhl a jsem zvědav co udělá. Doposud se mi totiž žádný Mandr… nepodařilo ani nainstalovat a tak již několik let používám SuSE (již někdy od verze 7.xx) kterému to potíže nedělalo. Jako vy u Mandr… i já u SuSE zjišťuji celkovou degradaci funkčnosti každé další verze. Nejlepší se zdála být u SuSE 9.3 a po dvou letech jejího doplňování tam chodila většina aplikací i všechny tři videa (Mplayer, Kaffeine i Noatun), tiskárny Epson LQ 100, Lexmark Z33 a nyní Canon iP4200 i scanner HP Scanjet 4370 (v řádkovém režimu). Verzi SuSE 10.0 i 10.1 se mi sice podařilo nainstalovat v grafickém režimu, ale po spuštění se nainstalovaný systém odmítal bavit s grafickou kartou s poznámkou, že VIA není Novellem podporována, což ale samotné instalaci naprosto nevadilo!!! Verze 10.2 se již sice nainstalovala a je použitelná, ale přestaly fungovat všechny tři video prohlížeče (Mplayer se vůbec nespustí, u Kaffeine chybí pluginy a Noatun vybraný soubor ignoruje).Tiskárna se bohudík rozjela a má již i backend, ale scanner přestal fungovat i v tom řádkovém režimu jako standalone, třebaže má již rovněž backend pro Sane.
              Obě periferie jsou USB a usbview je před tím bez potíží našel. Nyní je nenajde, v lsusb, i lsmod jsou přitom obě viditelné. A to jsem prováděl upgrade, z 9.3 na 10.2, nikoliv novou instalaci!!!
              Rozepisuji se o tom proto, že distribuce sice bobtnají údajně novými funkcemi a širší podporou HW, ovšem za cenu toho, že to co bylo již funkční, přestává jím být, zpětná kompatibilita verzí tak bere za své a o nějaké kompatibilitě mezi distribucemi nemůže být ani řeči. Jestli toto má být naplnění představy o alternativě k desktopu M$, tak je značně naivní. Desktop je na práci, ne pro hračičky. Nabízené funkce musí plnit bez nějakých složitých instalačních procedur, nanejvýš ta instalace může poskytovat adresy co a kde se pro doplnění instalace nachází. Jakýkoliv jiný postup vyžadující od obsluhy specializované znalosti, je u veřejnosti předem odsouzen k neúspěchu a narůstá ve mě přesvědčení, že M$ ty nejrozšířenější distribuce Linuxu již potajmu koupil (viz komplot M$ s Novellem) a buď chce Linux postupně znemožnit, nebo na něj přejít, ale samozřejmě po svém.

            2. alda81 | 20.12.2006 | 20:24 | Odpovědět (Komentáře se nebudou odsouvat pod tuto úroveň)

              Já jen dodám jedno. Já vás nenapadám, kdybych vás napadal TAK BYCH TO PSAL ASI TAKHLE se spoustou vykřičníků a nadávek. Vy asi nevíte, co to slovo napadat znamená.

          2. Anonym | 23.12.2006 | 18:11 | Odpovědět

            No ja nevim, ale pro uspech distribuce jako takove lze 100% zapracovani mplayeru vcetne nejakeho kvalitniho GUI vnimat jako KLICOVE – tj. uz na livku nebo hned po instalaci by distro MELO byt schopno prehravat multimedialni soubory – a to bez nejakyho divokyho doinstalovavani.
            Mam zkusenost, ze ten kdo zkousi linux a nainstaluje ci spusti nejaky distro, jako prvni zkousi prehravat napr. divxripy. Pokud uz se zde setka s nejakym sebemensim problemem (nezobrazovani titulku, nemoznost navolit znakovou sadu, chybejici kodeky, chybejici disky v prehledech, etc.), tak distro znechucene zaradi mezi odpad.

            1. alda81 | 24.12.2006 | 07:36 | Odpovědět (Komentáře se nebudou odsouvat pod tuto úroveň)

              Divoký doinstalovávání?????

              Přidám si zdroje software – Easy urpmi to udělá za mě – já si jen zkopíruju vytvořený výpis do konzole a dám enter.

              Spustím ovládací centrum, vyberu kodeky, kliknu a je to.

              Snad ten, kdo s něčím začíná, si o tom i něco přečte. Nebo se pletu? Pokud před tím používal windowsy a myslí si, že to zvládne jen tak levou zadní, tak to je např. jako bych chtěl já, který má řidičák na auto řídit třeba letadlo.

    2. svenhassel | 19.12.2006 | 12:00 | Odpovědět

      No nevím, ale já bych ti poradil jednu věc nejdřív si skus přečíst nějaký články, rady a popřípadě si kup knihu, nauč se základní operace a potom ti půjde vše okey, též se přidávám, měl jsem nainstalovanou 2007 64bit, a nebyl až na malé komplikace žádný problém.

Leave a comment

Sorry, you must be logged in to post a comment. Login