Tisková zpráva CZLUGu

V Evropské unii se již nějakou dobu projednává, zda bude podle evropského práva možné patentovat algoritmy a počítačové programy. V současné době se evropské vlády chystají podepsat návrh směrnice pro neomezenou patentovatelnost a neomezenou vynutitelnost patentovaných algoritmů a "počítačově realizovaných" obchodních postupů. Rozhodnutí Rady ministrů z 18. května 2004 bez jakéhokoliv vysvětlení a bez demokratické legitimity zamítlo předchozí vyvážené rozhodnutí Evropského parlamentu a poradních orgánů EU. Rozhodující většina byla zajištěna klamavou generalizací a s pomocí pochybných diplomatických manévrů během rozhodujícího zasedání.

Z výše uvedených důvodů iniciovalo Sdružení pro svobodnou informační infrastrukturu (FFII) akci "Odeslání naléhavé výzvy národním vládám a parlamentům" ( http://kwiki.ffii.org/LtrConsSend0406En ). CZLUG si dovoluje touto tiskovou zprávou informovat o aktivitě FFII a oznámit, že s touto akcí FFII sympatizuje, neboť softwarové patenty jsou velkou hrozbou pro otevřený software. CZLUG proto vyzývá k přečtení textu "Naléhavé výzvy" ( http://swpat.ffii.org/xatra/cons0406/index.cs.html ) a k aplikování postupu na stránkách věnovaných odeslání "Naléhavé výzvy" ( http://kwiki.ffii.org/LtrConsRecvCz0406Cs ).

Za CZLUG
Marcel Kolaja
člen výboru CZLUGu

O FFII
——

Sdružení pro svobodnou informační infrastrukturu (FFII) je nezisková organizace registrovaná v Mnichově, jejímž posláním je šíření osvěty v oblasti zpracování dat. FFII podporuje rozvoj veřejných informačních statků založených na autorském právu, svobodné soutěži a otevřených standardech. Více než 400 členů, 1 000 společností a 60 000 příznivců pověřilo FFII k zastupování jejich hlasu ve veřejných politických otázkách spojenými s duševním vlastnictví v oblasti zpracování dat.

O CZLUGu
——–

České sdružení uživatelů operačního systému Linux (CZLUG) je zájmové sdružení uživatelů Linuxu zejména z České republiky. Další informace, jako jsou stanovy, přihláška za člena a podobně, jsou dostupné na adrese http://www.linux.cz/czlug/.

Žádné komentáře