Tisková zpráva CZLUGu – softwarové patenty v Evropě

Jen co jsem dopsal předchozí upozornění na petici proti softwarovým patentům v Evropě, přišlo i oficiální stanovisku CZLUGU. Kompletní znění je dále v “článku”.

Tisková zpráva CZLUGuDne 1.9.2003 se bude v Evropském parlamentu projednávat návrh zákona,který by v Evropské unii legalizoval softwarové patenty. Jelikož jelegalizace softwarových patentů velká hrozba otevřenému software, koná se27.8.2003 v Bruselu demonstrace proti softwarovým patentům v Evropské unii(http://swpat.ffii.org/news/03/demo0819/index.en.html). Svůj nesouhlass legalizací softwarových patentů můžete vyjádřit také tzv. onlinedemonstrací (http://swpat.ffii.org/group/demo/index.en.html). Dne27.8.2003 uzavře své WWW stránky mnoho organizací(http://wiki.ael.be/index.php/OnlineDemoPartnersWebsites). I Vy se můžetepřidat!CZLUG nesouhlasí s legalizací softwarových patentů a podpoří onlinedemostraci proti softwarovým patentům uzavřením WWW stránekhttp://www.linux.cz/ a http://www.debian.cz/ dne 27.8.2003. CZLUG vyzývávšechny, kterým není vývoj otevřeného software lhostejný, aby sek demostraci také připojili. Je-li pro Vás úplné zablokování přístupuk Vašim WWW stránkám příliš velké omezení, můžete na blokovací stránceuvést odkaz na Vaše původní stránky. Pokud ani takové řešení není pro Váspřípustné, můžete umístit na svých WWW strankách alespoň odkaz na stránkyprotestu. Důležité je, abyste o své účasti v protestu informovaliregistrací na výše uvedené stránce "Online Demo Partners Websites". CZLUGsoučasně upozorňuje na možnost podpisu petice proti legalizacisoftwarových patentů (http://petition.eurolinux.org/index_html).Za CZLUGMarcel Kolajačlen výboru CZLUGuO CZLUGuČeské sdružení uživatelů operačního systému Linux (CZLUG) je zájmovésdružení uživatelů Linuxu zejména z České republiky. Další informace,jako jsou stanovy, přihláška za člena a podobně, jsou dostupné na adresehttp://www.linux.cz/czlug/.

2 komentáře

1. bibri | 25.08.2003 | 18:19 | Odpovědět

Dalsi zajimava akce vznikla na http://swpat.hakl.net/.

2. bibri | 25.08.2003 | 20:24 | Odpovědět

Vzorovou stranky pro “online demonstraci” planovanou na den 27.8. najdete napriklad na http://www.linux.cz/patents/ondemo.html.

Server Mandrake.cz se k teto demonstraci pripoji.