Velká recenze Mandrake 9.2 FiveStar

Zaslouží si FiveStar opravdu pět hvězdiček?

Pokaždé při vydání nové verze Mandrake vydávám jakousi recenzi – i když teďvlastně ani nevím, jestli se to takto dá vůbec nazývat. A pokud ano, určitě očekáváte (a tušíte dobře) to správné “mandrakovské” zaujetí. Zanechme aleslovíčkaření a podívejme se na to, jak se mi nový Mandrake FiveStar líbípo třech týdnech používání.

V průběhu testů jsem měl možnost provozovat distribuci na mnoha hardwarových konfiguracích,z nichž pro recenzní účely vyberu tři. Sestava jedna byl AMD Athlon64 3200+ nazákladní desce ASUS s VIA KT800, 512MB RAM, s grafikou poháněnou čipem NVidia FXopět od Asusu, dvěma disky (ATA133 a SATA), integrovanou zvukovou kartou a síťovkou3Com940. Sestava dvě je můj starý dobrý testovací stroj: PII 450Mhz, 192MB RAM,Matrox G400, 20GB ATA66 disk, 2 síťovky (Realtek 8029 a Sis900) a SB AWE 64 Gold.Poslední referenční stroj je PIII 800Mhz, 256MB RAM, 40GB ATA100 disk, grafikaATi 9200, integrovaná zvukovka a hardwarový externí modem 3Com.

Dále se jako vždy zaměřím na zkušenosti tak, jak jsem je s novým Mandrakempostupně nabýval. Upozorňuji, že se nezabývám servery – zájemci o tuto oblastsi budou muset počkat, než vyrukuje s recenzí Zdeněk Mazanec. Nějaké náznakytoho, že se mu FiveStar asi líbí, najdete zde.

Instalace

Instalační proces se od minula moc nezměnil, vše vypadá v podstatě stejně jako přiinstalaci Mandrake 9.1 Trochu jsem doufal, že vývojáři poslechnou nářků některýchuživatelů a přidají zpět možnost volného pohybu mezi provedenými kroky během instalace leč nestalo se tak. Spousta věci jde sice změnit v kroku “Souhrn” aletoto neřeší všechno a možnost návratu mi opravdu chybí. Obvykle zapomenu na to, žeinstalátor automaticky nastaví DHCP jako konfiguraci sítě, to již po špatnémodklepnutí změnit nelze. Protože DHCP nepoužívám, nemohu pak při instalaci aktualizovatze sítě. Doporučení všem: projděte si v kroku “Souhrn” raději všechno.

A tady je pár komentovaných ukázek:

obrázek obrázek obrázek
Startovací instalační obrazovka je prostě pěkná. Nastavení myši – TOČTE KOLEČKEM, opravdu to zabírá! Volka klávesové zkratky pro přepínání klávesnice (exotické jazyky.
obrázek obrázek obrázek
Formátování diskových oddílů, pozor na data na disku! Takto instaluje Mandrake bibri … … a takto normální a soudní jednici 🙂
obrázek obrázek obrázek
Tak MandrakeSoft nějakou reklamu přece jen prodal. Instalace zvukovky – výběr modulu. Konfigurace TV-out, jehož funkčnost jsem bohužel neměl kde zkusit.

Jediná výraznější změna kterou jsem zaregistroval byla, že mne instalátornechal vybrat modul ke zvukové kartě (viz obrázky). A ještě jsem poměrně hodnězačal využívat parametru display instalačního programu, který jsem vpředchozích verzích neviděl. Takže instalaci zahajujitakto:

  boot: linux display=192.168.0.10:1.0

a je to opravdu super. Celkově se dá říci, že instalace mne ničím nepřekvapila- ani v dobrém ani ve špatném slova smyslu. Ocenil bych možnost návratu ve všechkrocích.

Detekce hardware

S detekcí hardware nemívám na žádné verzi Mandrake výrazné problémy ale to budespíše rozumným výběrem dílů s ohledem na provoz v Linuxu. Ani tentokráte jsem na obyčejných sestavách (např. referenční sestavy 2 a 3) nenarazil na žádnéproblémy. Veškerý hardware byl po instalaci funkční – grafické karty pracovalys moduly nv (Nvidia) a fbdev (ATi). Vyzkoušel jsem si u obou grafik instalaci posledních dostupných ovladačů s akcelerací, proběhla bez problémů. Ovladače jsem tentokrát umístil na BonusCD (detaily) pro Mandrake 9.2.

Na některých dalších strojích jsem zaznamenal problémy kolegů při síťové instalaci, kdy síťová karta stávkovala a ač bylo vše zdánlivě v pořádku, nejela.Rada: jako obvykle; vypněte PNP a/nebo APIC před instalací. Ostatně zdůrazňuji toi v novém manuálu (detaily zde).

Pravým oříškem byla referenční sestava číslo jedna. Na desce byly tři diskové řadiče- ATA133, ATA133+RAID, SATA+RAID. Raidové řadiče jsem nezprovoznil, proto jsem používalstandardní ATA133 řadič. Se Serial ATA by si Mandrake poradit měl ale spolu s Raidemto asi nějak nedal. Podpora pro tyto řadiče už je údajně součástí posledních jader 2.6-testa 2.4.23-pre (zdroj: ABCLinuxu.cz)ale již nemám možnost to vyzkoušet. Na stránce VIA nebylo v době testů nic, co by mis problémem pomohlo. Grafická karta jela s modulem nv ale vzhledemk jejímu výkonu jsem si raději nainstaloval firemní ovladače. Instalace bez problémů,jely hned ale – občas spadly, zabralo až nastavení AGP na 4x v BIOSU. Zvuková karta byladetekována a jela, síťovku 3Com940 jsem zprovoznil s pomocí modulu sk98lin.

Hodnocení: detekce hardwaru velmi dobrá. Nenarazil jsem na žádný výrazný problém a referenční sestavu 1 berte prosím s rezervou. Ti, kdo sledují tento server asi tuší, že šloo Invexový PC a zcela novou platformu. Když zvážím, jak málo jsem měl na rozchozenítoho AMD času, dále že počet těch PC v ČR se dal v době testů spočítat odhadem takna prstech dvou končetin a Mandrake 9.2 v té době ještě oficiálně nevyšel (a tudíž ani ovladače k němu), dopadlo to hodně dobře :). Myslím, že podobně by dopadly i ostatní distribuce.Jinak pro zajímavost, ten dáreček se jmenoval ASUS K8V Deluxe.

Po instalaci, programy v distribuci

Po instalaci mně LILO ukázalo obrazovku podobnou jako při začátku instalace. Standardněsystém bootuje v tichém režimu, pro výpis hlášení je nutné stisknou ESC. Výpisse objeví i v případě problémů – např. když se systém ptá na kontrolu disku po nekorektnímvypnutí. Během prv
ního přihlášení se objeví známý průvodce nastavením systému, kterého mámtak rád, že mu vždy ušetřím práci a okamžitě ho vypnu. Co se týče vzhledu prostředí i aplikací – perfektní, zdá se mi ještě trochu lepší než v 9.1, dokonce jsem si oblíbil standardnípozadí :). Také MdkKDM, který se mi příliš nelíbí, byl vyměněn za normální KDM.

Takže se podívejme na základní výčet aplikací:

  • Kernel 2.4.22 (2.6.0pre v Contribu)
  • XFree86 4.3
  • Glibc 2.3.2, GCC 3.3.1
  • KDE 3.1.3, GNOME 2.4.0, IceWM 1.2.13, WindowMaker 0.80.2, Enlightenment 0.16.5, Blackbox 0.65.0
  • OpenOffice.org 1.1, KOffice 1.3.0, Gnumeric 1.2.0
  • Mozilla 1.4, Galeon 1.3.8, Kmail 3.1.3
  • The GIMP 1.2.5, XMMS 1.2.7, Mplayer 1.0pre, Xine 1.0.rc1
  • Apache 2.0.47, Samba 2.2.8a (Samba 3.0.0 je v Contribu), MySQL 4.0.15
  • ProFTPD 1.2.8, Postfix 2.0.13, OpenSSH 3.6.1p2
  • Balík her a množství dalších aplikací.

Pro zvědavé přidávám obsah všech CD:CD1-TXT,CD1-TXT.zip,CD2-TXT,CD2-TXT.zip,CD3-TXT,CD3-TXT.zip.Obsah BonusCD, na které se občas odkazuji, najdete vestarším článku o GPL setu 9.2.

Navzdory všem předpokladům se ve finální verzi objevil OpenOffice.org 1.1 RC4. V konferenci zaznělo pár nespokojených hlasů, proč vývojáři nepočkali na 1.1 finální – no nevím. Verze RC5(čili finální) opravuje jen několik málo chyb, sám jsem s OO 1.1 spokojen od beta2,nepadá, je rychlá. Standardní nastavení bohužel špatně zobrazuje české znakydíky náhradě fontů, není problém to ale opravit – viz Erratake GPL setu. V Download Edition (3CD z Internetu) tentokrát nenajdete některé balíčkypro české a slovenské uživatele (detaily dále).

Z ostatních verzí jsem byl celkem nadšen novou Mozillou a její použitelností aa samozřejmě Galeonem, který se ve vývojové větvi 1.3 již blíží možnostmi nastavení tomu, co uměl jako 1.2.x. Jinak k software už není mnoho co říci, nové verze jsouprostě lepší. Používal jsem FiveStar pár dní na práci a pracuje se s ním příjemně.Díky vytrvale pokračující portaci GTK aplikací na GTK2 a tématu MandrakeGalaxy vypadajívšechny aplikace podobně, což ocení především BFU.

Tip: již minule se tady probíralo nastavení klávesnice, se kterým měli uživatelé problémy.Standardně se klávesnice přepíná mezi českou (slovenskou) a anglickou pomocíL_Shift + R_Shift. Chcete-li používat přepínání klávesnice v KDE, nastavtev Ovládacím centru klávesnici na anglickou – použijete-li zároveň obě metody, narazíte!

A teď již pár ukázek:

obrázek obrázek obrázek
Plocha Mandrake 9.2 a přichycený strůjce screenshotů – Ksnapshot. OpenOffice.org 1.1 v plné parádě. Prohlížení obrázků s GQView.
obrázek obrázek obrázek
Nejpoužívanější souborový manažer v X: MC v terminálu 🙂 Registrace do MandrakeClubu pomocí aplikace MDKOnline. GIMP a staré známe efekty, určitě umí i něco nového ale již jsem na to v noci neměl sílu.
obrázek obrázek obrázek
KOffice je pěkný ale TeXu se kvůli něj nevzdám. Jeden větší nářez než druhý: Mplayer a Ron Carter (v abecedním pořadí). Galeon s www.mandrake.cz, že by skrytá reklama? 😉
obrázek obrázek obrázek
Galeon a náhled před tiskem, pěkné, opravdu pěkné. Gtktalog stále v GTK1, no co už. Poslední aplikace – KNotes, Dia, KWikDisk.

Hodnocení: výběr software mne velmi příjemně překvapil. Považuji jej za spolu s perfektnímvzhledem a slušným chováním za nejsilnější stránku FiveStaru.

Ovládací centrum Mandrake

V Ovládací centru jsem mnoho změn nenašel. Na vlastní kůži jsem si na Invexu zkusil nastavení a používání několika síťových profilů. Celkem to funguje.Oproti minulé verzi se objevilo několik kosmetických vylepšeníjako například přepsání UserDrake, na který se předtím zapomnělo.Balíček s wizardy drakwizard zůstal, takže i lamer jako já jeschopen rozhodit Samby na první pokus (ponechte prosím bez komentáře to,jak moc dobře :).

Při probírání se balíčky jsem narazil na zajímavý balíček jménem drakconf-http. Asi tušíte, o co jde – ano, jsou to “Mandrake” nástroje pro přístup přes prohlížeč. Zkusil jsem je, neobsahují sice všechnymoduly Ovládacího centra ale dají se použít. Zatím to nevypadá moc hezky, vizobrázky, ale to zřejmě teď není podstatné – na grafickou úpravy asi teprve dojde. Přestože existují nástroje jako Webmin, zdá se mi to jako krok docela dobrýmsměrem Kdybyste drakconf-http< /tt> po instalaci hledali, najdete je na adrese http://localhost:10001, chce to samozřejmě znát heslo roota.

Ještě pár obrázků pro zvědavé:

obrázek obrázek obrázek
Harddrake2 v akci při detekci hardwaru. Printerdrake již viditelně rozlišuje místní a vzdálené tiskárny. Jak se zbavit supermountu? ... aneb nastavení CDROM.
obrázek obrázek obrázek
Nastavení zabezpečení, oproti minulé verzi česky. Userdrake byl portován pro GTK2 a umí přesně to, co jsem od něj očekával. DMdrake (výměna správce obrazovky) ukazuje jen nainstalované správce!
obrázek obrázek obrázek
RPMDrake - vše při starém. Konfigurace Samby pomocí wizardu (ne, že bych ji na něco potřeboval :). Drakboot pře HTTP - zajímavé.

Jediné, s čím jsem narazil bylo Mandrake menu. V některých situacích se mi poinstalaci software pomocí RPMDrake ztratilo menu v KDE. Občas se mi to stávaloi ve starších verzích při různých pokusech ale v 9.2 je to mnohem častějšía jsem tím trochu rozčarován. Přiznám se, že jsem vůbec nepátral proč tomu tak jeprotože z předchozích zkušeností vím, že na to spolehlivě zabere update-menusjako root. Tuto informaci jsem považoval za dost zásadní takže jsem ji vložil i do tištěných Erratake GPL setu. Kdyby to někdo věděl, proč se tak děje, ať se o zkušenost podělí - celkemby mne to i zajímalo.

Hodnocení: ani Ovládací centrum mne příliš nepřekvapilo. Zaznamenal jsem lepšífunkčnost, u mnoha věcí trochu více možností (takové ty příjemné detaily) a samozřejměvylepšenou detekci a podporu hardware. Základ ale zůstal stejný. Docela by mne zajímalo,jak je na tom nový Mandrake s konfigurací ADSL/ISDN u nás. Jde o poměrně aktuální téma ale nemám nikde možnost to vyzkoušet. Máte-li s tím nějaké zkušenosti, přidejte je do diskuse a podělte se ostatními.

Rychlost

Co se týče rychlosti neprováděl jsem žádné speciální testy, hodnotím pouzesubjektivně a musím konstatovat, že oproti 9.1 jsem žádnou změnu nezaznamenal.Nejslabší sestava 2 byla použitelná jak na práci, tak na video i hraní některýchher. Déle trval start aplikací ale to se dalo čekat. Odezvy však byla po nahráníprogramů do paměti ucházející i v prostředí KDE, určitě pomohlo 192MB RAM. Napočítači číslo 3 byl svižný i start aplikací.

Nevím, jestli mi to budete věřit, ale sestava 1 žádný, ale opravdu žádný probléms výkonem neměla 🙂

Další střípky a historky z natáčení

První, na co jsem vážněji narazil byla absence balíčku kernel-sources, v důsledku čehož se nepovedla první kompilace ovladačů pro grafické karty. Byl jsemcelkem překvapen, protože tento balíček považuji za fundamentální. U MandrakeSoftu ale asi mají jiný názor. Osobně jsem zvědav, jestli Zdeněk Mazanec při svém oblíbeném testu - kompilaci jádra - na toto narazí, nebo již narazil :).

České a slovenské uživatele nepotěší absence lokalizované nápovědy proOpenOffice.org, absence lokalizačních balíčků pro KOffice a ani absence národního aspellu a ispellu. Na CD na ně asi nebylo místo. Chcete-li je, musíte si jestáhnout ze sítě.

Dobrá (snad) zpráva pro modemisty: balíčky, které mi chyběly, jsem proto umístilna BonusCD (na uvedenémodkazu najdete i kompletní obsah).

Na další "zajímavost" jsem narazil u jednoho z počítačů s vypalovačkou. Program K3Bhlásil v systému sedm mechanik - samozřejmě šlo o jednu a tu samou ale sedmkrátdetekovanou na sběrnici SCSI. Vypalování fungovalo bez problémů. Problém měl podleGoogle vyřešit parametr max_scsi_lun=1 předaný jádru ale nevyřešil. Posléze jsem zjistil, že cdecord -scanbus hlásí mechaniku jen jednu zatímco K3B (verze 09 i 0.10cvs z PLF) trvá tvrdošíjně na sedmi.Problém tím pro mně skončil protože používám cdecord ale pokud někdo znáteřešení nebo podstatu problém, přispějte do diskuse - třeba pomůžete ostatním.

Na několika strojích jsem pokusně nainstaloval a používal jádro 2.6-test5-1 z Contribu.Nemám sice žádné aplikace, které by uměly plně využít jeho výhod ale mohu konstatovat,že jelo (a jede) celkem bez problémů. U MandrakeSoftu se asi již připravují na ostrouřadu 2.6.

Unicode jsem neměl odvahu testovat 🙂

To by bylo tak zhruba vše, na co jsem si vzpomněl. Snad jsem vám Mandrake 9.2trochu přiblížil.

Zaslouží si FiveStar pět hvězdiček?

Jistě čekáte, jestli (a jak) odpovím na otázku v nadpisu článku. Mám-li FiveStarpřirovnat k pětihvězdičkovému koňaku, dal bych mu hvězdičky tak čtyři s poznámkou,že šel trochu špatně otevřít 😉

Ale vážně. Trochu zamrzí některé chybějící lokalizační balíčky ale místa na CDopravdu moc nezbývá, chtělo by to už distribuci na čtyři CD 🙂 Nevím, jestli setoho do příště MandrakeSoft odváží, ale podle mého by měl. Mandrake jako distribucebyl vždy znám velmi silnou podporou jazyků ale jak přibývá problémům s místem, odnášejí to právě lokalizační balíčky. A je vidět, že se MandrakeSoft trochu přivýběru balíčků inspiruje tím, kde se vydělává. Přestože je u nás spokojenýchuživatelů Mandrake Linuxu hodně, nepatříme spolu s ostatními ve střední a východníEvropě mezi extra výdělečné regiony a s tím se pojí i to, že naše balíčky jdou pryčmezi prvními. Zatím to tak zlé není ale vzpomínáte na RC1? Tyto nedostatky jsem sesnažil kompenzovat na BonusCD.

Co mně osobně vadí nejvíce jsou trable s menu. Vše ostatní, na co jsem narazil, se dalo nějakým konečným způsobem vyřešit, toto ale ne.

I když se z výtek v textu může zdát, že nejsem s 9.2 moc spokojen, není to tak.Popsal jsem prostě problémy, na které jsem narazil a o kterých vím, že na ně narazíi ostatní. Takže aby věděli jak na ně. Mám FiveStar týden nasazen u cca desítiuživatelů a po odstranění chybiček převládá spíše spokojenost.

Naopak, hodně se mí líbí se mi nové aplikace. Již jen kvůli nim bych doporučil přechod těm,kteří mají starší verze než 9.1. I oproti 9.1 jsou rozdíly výrazné - OO 1.1, Mozilla 1.4 atd.Slušná je podpora hardware, instalace i Ovládací centrum se nezlepšilynějak výrazně ale drobné a vesměs příjemné rozdíly tam jsou. Na FiveStar rozhodněpřeklopím svůj pracovní stroj a to tak, že co nejdříve. Práci mám odzkoušenou, po vychytání pár věci se mi zdá bez problémů (doufám, že to také tak zůstane). Rychlostse zdá ucházející, se stabilitou jsem problémy neměl, takže jdu do toho po hlavě :).

A poslední informace: GPL setyMandrake 9.2 jsou již v prodeji, vyšla i Errata 9.2(zatím jen v angličtině).

Tak co, jak se líbí vám?

Pište, komentujte a diskutujte!

44 komentářů

  1. zephyr | 22.10.2003 | 14:07 | Odpovědět

    No ja mam Velmi velky problem s prippojenim USB disku. Uz MDK9.1 se chovala-(ova) podivne je poprve disk najde a zavede vse OK, po odpojeni a znovunandani se vse zacne kousat. Dusledek jsou neodebrane drivery usb-storage usb-uhci atd. asi se zacnou loudovat znova a pak zatuh. U 9.1 po rucnim odebrani driveru vse funguje u 9.2 se uz z toho nevypatlam a za chvilicku nasleduje kernel panik a uplny konec sveta PC. V RH 7.3 – 9.0 je Vse OK.
    K 9.2 moc zmen jsem si nevsiml snad potesi ty hezke fonty. Budu se muset vratit zpet k 9.1. Uz to varej jak Microsoft nez jsem to naintaloval tech zaplat a chyb. Spis si pockam na RH.

  2. bibri | 22.10.2003 | 14:25 | Odpovědět

    Psal jsem v clanku – na 99% podobnych pripadu s hardware zabira vypnuti PNP a APIC. Zkuste to.

  3. pavel | 22.10.2003 | 14:45 | Odpovědět

    V mandrake 9.1 mi vsechen hardware fungoval bez problemu. Nyni jsem nainstaloval 9.2 a v zadnem pripade nemohu zavest modul zvukovky cs4232 a modemu i když to delam uplne stejne jako v 9.1. Az po nainstalovani jadra 2.6 mi to jede. Ale to tam nechci. Nevite nahodou, kde by mohla byt chyba?

  4. David Růžička | 22.10.2003 | 15:08 | Odpovědět

    Ja uz jsem presel z 9.1 na 9.2 a celkem to jde. Jen preklopeni KDE se provedlo ne moc ciste. Nejvic mne dojalo, ze mi chybel balicek kdebase-konsole, coz jiste nepotesi :o(. Musel jsem v podstate baliky KDE doinstalovat rucne a uvidim, jestli to bude dobre. Co mne trapi uz ted je, ze ikonka pro volbu klavesnice v liste ma text, ale nema vlajky, takze grafika, zatim jsem to nikde nenasel, ale nevzdavam se ;o).

    Prechod a instalace HW probehla naprosto bez problemu. Vse probehlo na jeden restart (skoda toho predesleho uptime 135 day na me pracovni stanici s 9.1).

  5. Michal | 22.10.2003 | 15:25 | Odpovědět

    To jsem rád, že chronické problémy s menu nemám sám. Instaloval jsem z HD a jsem velmi spokojený až na menu a unicode, které se ale oba dají snadno opravit (unicode v /etc/sysconfig/i18n vymazáním UTF8 na všech řádcích). Bravo patří ale hlavně Linuxu jako takovému a celé komunitě OSFS včetně Mandrakesoftu. GPL set jsem koupil na jaře, na další si počkám až na příští rok.

  6. KejPi | 22.10.2003 | 16:13 | Odpovědět

    No ja jsem o vikendu provadel update 9.1 na 9.2 a kupodivu jsem na problem s fonty v OO nerazil. Vse fungovalo, jak melo. Balicek kde-konsole mi taky chybel, ale zrejme to bude IMHO zpusobeno zmenou struktury balicku, ktera se udala v 9.2. Tam jsou totiz balicky pro KDE rozdelene do balicku s jednotlivymi programy. Takze pokud chci napr. kmail, tak nemusim instalovat cele kde-network, kde je z meho pohledu spousta zbytecnych aplikaci, ale nainstaluju si jen kmail. Jediny problem, na ktery jsem narazil je screensaver v KDE. To jsem vyresil symlinkem a tak mi 9.2 funguje zatim bez problemu.

  7. bibri | 22.10.2003 | 16:21 | Odpovědět

    Problem s OO.org je jen pri ciste instalaci, psal jsem to v Errata.

    Pokud delate upgrade, zustane vam puvodni nastaveni OO.org v $HOME, kde zadna nahrada fontu neni (nemela by byt).

  8. kato | 22.10.2003 | 16:39 | Odpovědět

    Je normalni, ze kdyz v KDE udelam adresar na plose a pak ho prejmenuju, tak se na plose prejmenuje, ale ve filesystemu ne a pri pristim nalogovani je zase spatne? Ne, ze bych neumel napsat “mv xxx yyy”, ale …

  9. KejPi | 22.10.2003 | 16:45 | Odpovědět

    Jo jeste na jednu vec jsem si vzpomnel – xpdf zobrazuje text velmi osklive (nevyhlazene fonty), ackoli acroread zobrazuje stejny texk hezky. Vetsinou tomu bylo naopak.

  10. Anonym | 22.10.2003 | 17:39 | Odpovědět

    Problem s menu jsem koukam nemel sam, ale spustil jsem menudrake, ulozil a dobry. Trochu mam asi problem se svoj istarou dobrou ATI Rage 128 (tuxracer nechce jezdit, skoda), ale verim ,ze to je nejaka ptakovina. V 9.1 frcel bez problemu.
    Co mne opravdu hodne milo prekvapilo je supermount. Drive se mi stavalo, ze si proces drzel CD a neslo vysunout, ted se mi to zatim nestalo. Ctecku CF karet jsem drive mountoval rucne, ted jsem ji pripojil, chtel namountovat a ona uz tam mrska byla :o)
    Celkem si myslim, ze 9.2 je povedena verze a kus dobre odvedene prace ze strany vsech zucastnenych od vyvojaru, az po qcm. Muj dojem z 9.2 je ***** :o)

  11. milan | 22.10.2003 | 17:48 | Odpovědět

    Vera s evropským nábodeníčkem je zde: http://1.gurkol.net/vera2/

  12. Jumbus | 22.10.2003 | 19:38 | Odpovědět

    Hm, mandrake se chová docela dobře, akorát jeho skvělé funkce pro dělení disku furt nejsou bez chyb. Už při instalaci MDK 9.1 mi instalátor přichystal překvapení v podobě znepřístupnění některých oddílů, teď (při instalaci 9.2) udělal obdobnou zrůdnost. Prostě mi odkryl oddíl, který byl vedený jako skrytý a přiřadil mu písmeno D (mám standartně disk rozdělený na C-F, nyní jsem měl i G – prostě malý posun v písmenech :-). Wokna se semozřejmě mohly zbláznit a jediný, co v tý chvíli chodilo, byl MDK 9.2. Proto pokud by se někomu po instalaci náhodou zbláznily okna, nebo nechtěly nabíhat, doporučuju prohlídnout nový rozdělení disku a opravit případné zrůdnosti. Jinak MDK vždy instaluji tak, že předem vyčlením nenaformátovaný prázný 4GB místečko, ať si s ním funkce pro dělení disku (používám “použít volné místo”) poradí, jak umí. Proč to nemaká, jak má, to teda nevím.

  13. Sten | 22.10.2003 | 20:39 | Odpovědět

    Naistaloval jsem MPlayer. Prehrava, ale jen ve velikosti obrazu 1:1 a to i tehdy pokud mam zapnuty fullscreen. Je velmi pekne sledovat na 19″ monitoru obrazek videa cca 10×10 cm. Vsem ostatnim kolem mne to jede na jejich PC bezproblemu.
    Jinak problem s mizenim ikon jsem mel taky.

  14. ohnivak | 22.10.2003 | 22:46 | Odpovědět

    http://www.mandrakesecure.net/en/advisories/advisory.php?name=MDKA-2003:020 WTF??? :)))) hustej update 😉 Mandrake ruluje.

  15. Ohnivak | 22.10.2003 | 22:47 | Odpovědět

    omg i tohle forum ma bug?
    Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/webs/mandrake/www/includes/articles.php on line 78

    Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/webs/mandrake/www/includes/functions.php on line 125

    Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/webs/mandrake/www/includes/articles.php on line 111

    Posted by , ve čtvrtek 1. Ledna 1970, přečteno x

    přidat příspěvek / celkem:

    Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/webs/mandrake/www/includes/articles.php on line 233

    Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/webs/mandrake/www/includes/articles.php on line 234

  16. xxx | 22.10.2003 | 23:42 | Odpovědět

    a neni problem ve video vystupu? myslim, ze X11 tohle dela…melo by vam to jet pres xv…mplayer -vo help

  17. tata | 23.10.2003 | 08:22 | Odpovědět

    Instaloval jsem “načisto”, tj. 9.1 jsem nejdřív smazal (přeformátoval) a všechno proběhlo bez problémů. Celkově převládá opravdu pozitivní dojem. Nějaké poznatky:

    * Samozřejmě, jako vždycky, nemám DMA na disky, ale s tím už jsem se u svojí základní desky A-Bit KT7 stejně rozloučil. Ať dělám, co dělám, nefunguje to se žádnou verzí jádra počínaje RedHatem6, přes MDK8 atd… Takže jsem do rc.d/rc.local musel dát “hdparm -d0 /dev/hda”. Jinak to sice jede, ale s chybovými hláškami v logu můžu tapetovat.

    * Další potíž mám s mplayerem přímo z distribuce, nechce se mu načítat titulky z GUI. To znamená, že když napíšu “mplayer film.avi -sub titulky.txt”, tak to funguje, ale z grafiky nic. Dají se vybrat, ale jinak nic.

    * Nevidím žádné screensavery, ale to už tady někdo psal.

    * Zdá se mi, že když jsem nainstaloval nVidiácké ovladače, Xka zpomalila. Nijak moc, ale zdá se mi. Je to normální? Měla by snad spíš zrychlit.

    * Webmin nepodporuje Apache2.

    * Trochu mě rozčiluje chaotické objevování oken. Např. spustím “správce software” a někde vlevo nahoře se objeví něco jako “čekejte….” Dám instalovat nějaký balíček, spustí se okno s teploměrem, ale *vzadu*, takže ho nevidím, a jestli ho chci, musím na něj přepnout.

  18. Magovec | 23.10.2003 | 09:50 | Odpovědět

    Chtel jsem jen rici, ze pred 3 tydny jsem provedl upgrade na 9.2cooker pres urpmi a az na male problemy, ktere jsem vsechny vyresil to po jednom restartu slape.
    Osobni dojmy po 3 tydnech 24h/denne behu a pouzivani, oproti 9.1, kterou jsem pouzival ihned od te doby co vysla, jsou vice nez pozitivni. Je to vzdy dano typem programu ktere clovek pouziva ale programy ktere ja pouzivam a desktop (KDE) zaznamenaly pro me male, ale velmi prijemne zmeny. Vsem kdo hodne pouzivaji KDE (KMail, OO, KDVI, Kile a dalsi) tak rozhodne doporucuji update. Budete velmi prijemne prekvapeni drobnostmi, ktere ocenite.

    Zitra budu instalovat Mandrake 9.2 z FTP na novy stroj tak doufam, ze mi optimismus a nadseni vydrzi.

  19. palo | 23.10.2003 | 11:13 | Odpovědět

    Skusili ste niekto LyX? Vobec sa mi v nom nezobrazuju matematicke fonty (ani len grecke pismena). Pritom na inom pocitaci (s rychlym pripojenim na internet) som pred par tyzdnami nainstaloval cooker, a tam ziaden problem nie je.

    A mimochodom, ako sa da dopravit tych 260M oprav na pocitac s obycajnym modemom? Je nejaky jednoduchy sposob, ako to preniest na CDcku?

  20. David Růžička | 23.10.2003 | 11:41 | Odpovědět

    to Paolo:
    Stahnout si z ftp Mandrake-update/9.2 adresar RPMS a base to by melo stacit.

  21. Libor Tvrdík | 23.10.2003 | 12:07 | Odpovědět

    * Trochu mě rozčiluje chaotické objevování oken. Např. spustím “správce software” a někde vlevo nahoře se objeví něco jako “čekejte….” Dám instalovat nějaký balíček, spustí se okno s teploměrem, ale *vzadu*, takže ho nevidím, a jestli ho chci, musím na něj přepnout.

    To jsem rád, že nejsem sám. Na tohle jsem upozorňoval už při testování betaverzí. Nikdo na to nereagoval a tak jsem nabyl dojmu, že jsem sám samotinký.

  22. venca | 23.10.2003 | 12:43 | Odpovědět

    S instalaci NVIDIA ovladacu jsem nemel problemy. Stacilo nainstalovat balicek kernel-sourceXXX a modul se v pohode nainstaloval.

  23. JoHnY | 23.10.2003 | 15:23 | Odpovědět

    z MDK 9.2 jsem mel peknej dojem do cvile kdy jsem pustil screensaver pod Gnome (TeeVee) a nechal ho bezet. Po nejake dobe (nevim mozna 2-3 hodiny) se cely system kompletne freeznul a musel jsem ho holt sundat resetem. Po opetovnem nabehnuti a prihlaseni pod osobnim profilem a spusteni Xek (+KDE) jsem z hruzou zjistil, ze se system chova jako kdyby byl na 286ce. Xka nabehnou asi za 12 minut a obnovovani je asi tak rychlosti 0.01 FPS.

    netusim co se stalo a nevim jak to opravit, jinak vsechno vcetne OOo mi do ty doby chodilo za 5*

  24. maarq | 23.10.2003 | 19:26 | Odpovědět

    Podobnej problem sem mel taky, ale ne na 9.2. Bylo to tim, ze sem mel drivery ke gr. karte, kery neposkytovaly xvideo rozhrani, zkuste xvinfo, pokud vypise flak udaju o ruznejch vecech, tak je to asi necim jinym. Pokud to napise neco strucneho jako ze xv rozhrani neni tak to asi bude tim.

  25. bibri | 24.10.2003 | 02:46 | Odpovědět

    LyX: fonty mne chodi normalne na ciste instalci, jestli tam nemate nahodou nejaky zbytek konfigurace z minula, zkuste se podivat do nastaveni.

    Mplayer: ovladac videokarty nepodporuje XV extense, ktere jsou na toto potreba. Zmente jej nebo jinak nastavte.

    Vcerejsi velky update: zda se ze resi problem s menu (zkousel jsem) a spousty dalsich.

  26. MiM | 24.10.2003 | 07:19 | Odpovědět

    Mandrake 9.2 je opravdu pěkný do doby, než začnu používat KsCD. To mi připadá podivné, neboť neukládá obsah CD, jenž jsem ručně zapsal. Další chyba je v Kmixu!!! Pokud si nastavuji hlasitost zařízení (vypnutí mikrofonu), tak počítám s tím, že po novém startu jej najdu jak je. Bohužel není! Pokud změním jen uživatele, tak je to v pořádku, ale jakmile vypnu počítač a znova jej zapnu, tak je hlasitost nastavena od výrobce 🙁
    Tak nevím, zda se raději nevrátím zpět k 9.1…

  27. MiM | 24.10.2003 | 07:19 | Odpovědět

    Mandrake 9.2 je opravdu pěkný do doby, než začnu používat KsCD. To mi připadá podivné, neboť neukládá obsah CD, jenž jsem ručně zapsal. Další chyba je v Kmixu!!! Pokud si nastavuji hlasitost zařízení (vypnutí mikrofonu), tak počítám s tím, že po novém startu jej najdu jak je. Bohužel není! Pokud změním jen uživatele, tak je to v pořádku, ale jakmile vypnu počítač a znova jej zapnu, tak je hlasitost nastavena od výrobce 🙁
    Tak nevím, zda se raději nevrátím zpět k 9.1…

  28. David Růžička | 24.10.2003 | 09:57 | Odpovědět

    Další chyba je v Kmixu!!! Pokud si nastavuji hlasitost zařízení (vypnutí mikrofonu)….

    Možná hloupá otázka, ale dal jste po nstavení KMIXU v menu Soubor uložit nastavení jako výchozí? Nemám to jak vyzkoušet. (nechce se mi restartovat zbytečně počítač)

  29. open | 24.10.2003 | 10:09 | Odpovědět

    Tak ja mám problémy s uložením nastavení už od verzie 9.1. Keď si zmením už spomínané nastavenie zvuku, alebo aj iných vecí, po reštarte to je zase postarom, ako sa dá toto chovanie odstrániť ???

  30. Honza | 24.10.2003 | 11:18 | Odpovědět

    nVidia a screensaver
    1) instalace nVidia driveru bez problemu
    2) screensavers v KDE se v nabidce nezobrazuji, hledal jsem pricinu – reseni a je to uz 2 mesice !!! znamy bug (viz http://qa.mandrakesoft.com/show_bug.cgi?id=4858), ktery je dodnes oznaceny jako NEW.

  31. MiM | 24.10.2003 | 11:24 | Odpovědět

    Dal (je standardně nastavena). Jiné programy jsou tak jak jsem je opustil, jen kmix ne. Pokud jsem uživatel A a přejdu jako B a zpět, tak nastavení kmixu je tak jak jsem jej nastavoval, ale jen při úplném restartu nebo vypnutí počítače se to změní zpět na default. Prostě se to nezapíše 🙁

  32. Petr J. | 24.10.2003 | 17:14 | Odpovědět

    nevim jestli to tu uz zaznelo, ale v MDK 9.2 mi v Mozille a Firebirdovi nejedou pluginy, nejdou tam proste pridat. nainstaluju flash-plugin a nic. Pritom v MDK 9.1 (a nebo i ve Slackovi 9.1) to funguje tak jak ma.

    Kde je problem?

  33. Anonym | 24.10.2003 | 18:21 | Odpovědět

    Nainstalujte si libstdc++ a flash pojede

  34. predseda | 25.10.2003 | 09:23 | Odpovědět

    Tak jsem ted instaloval MDK9.2 jedne zname, ktera s linuxem zacina a po 8 hodinach zkouseni, vysvetlovani a ukazovani jsem byl zdesen kolik chyb je v ruznych programech, to je ostuda. To se MandrakeSoft vyznamenal ….. pristi tyden ji jedu nainstalovat MDK 9.1, ktery je daleko min chybovy.

    Pro zacatecniky rozhodne NEDOPORUCUJI instalovat MDK9.2 !!!

    Ja osobne updatevat take nebudu, i kdyz jsem si koupil GPL SET.

    Jestli pristi distribuce nebude vyladena, tak od mandrake asi utecu …. dost jsi si ho oblibil pro jeho nastroje a jednoduchost, ale ta chybovast je strasna.

  35. bibri | 25.10.2003 | 16:32 | Odpovědět

    LyX: slovenstinu jsem bohuzel nezkousel, system mam samozrejme cesky a na podobne problemy jsem nenarazil.

    Jestli vam to po doinstalovani SK balicku nechce psat cesky, skontrolujte nastavenu locales – jak systemu tak konkretniho uzivatele.

  36. tuxer | 25.10.2003 | 17:35 | Odpovědět

    kedy sa uz bude dat stiahnut Mandrake 9.2????

  37. replesk | 25.10.2003 | 21:05 | Odpovědět

    Nevim za co dostala tato distribuce oceneni, ale muj nazor je takovy, ze je mnohem horsi nez vetsina jinych distribuci. Spatna podpora HW (co jinde jde tady ani nahodou) nefunguje radne system balicku, podpora sitovych karet, divny instalacni program. Osobne bych tuto distribuci nedoporucil a je mi lito vyhozenych penez. Nevsiml jsem si jedine zmeny k lepsimu od minule verze, bohuzel jsem to chtel zkusit a opet jsem zklaman jako s verzi 9.1 :o(

  38. jiri | 27.10.2003 | 07:49 | Odpovědět

    No tak. Přece nebudete úplnému začátečníkovi instalovat ještě horkou novou verzi distribuce. Všichni snad víme, jak to pokaždé dopadne, tj. v krátké době se objeví spousta oprav, protože teprve až s vydáním “ostré” verze to všichni opravdu vyzkouší. Opravit lze jen ty chyby, na které se příjde. Pokud si někdo myslí, že stačí prostě jen déle počkat, tak já si to nemyslím. Prodloužením času mezi RC verzemi a ostrou nijak nezapříčiní zvýšení počtu testerů. Těch je pořád stejně, čili málo.

    K nováčkovi bych s 9.2 šel až tak po měsíci, dvou a měl bych jedno CD s updaty navíc. Toto je Linux a jaký bude záleží jen na nás. Když výjde nová verze, objednám ji (aspoň trochu peněz pro výrobce), otestuju, oznámím chyby, naistaluju updaty. To se mi nezdá tak složité na pochopení.

    Podle mě je 9.2ka zase o něco lepší a těším se na 10ku. Jestli teda nebude 9.3, ale to asi ne. :O)

  39. entexsoft | 27.10.2003 | 09:01 | Odpovědět

    Na adrese ftp://mandrake.redbox.cz/Mandrake-iso/i586/ se objevili 4 nova isa s oznacenim updated-cd. Nevite nekdo, o co se jedna?

  40. tata | 27.10.2003 | 11:58 | Odpovědět

    V konferenci pan Zdenek Mazanec píše, že je to finalni verze s aplikovanymi updaty.

  41. HonzaRez | 27.10.2003 | 14:06 | Odpovědět

    Díky za tu informaci o update -menus, už jsem si myslel, že jsem poslední blb na světě.. Ale jedno mi, prosím, vysvětlete, vývojáři a zkušení uživatelé: Proč mi to hned na začátku instalace nenabídne všechny balíčky ze všech CD? Po instalaci tam nemám prostě nic (Openoffice, Mozilla, video, hry) a musím to doinstalovat. Je to nějaké zlepšení? Pro mě teda ne.. Nebo dělám někde chybu – poradíte? Díky. Honza

  42. bibri | 28.10.2003 | 21:41 | Odpovědět

    To jiri: jsem rad, ze to tu nekdo konecne napsal, nechtel jsem to delat

    Vetsina z tech, co tu remcaji, to neradeji stahuji nekde z FTP zadarmo a jeste kecaji, ze to je nedodelane. Kdyby jen jedna setina z nich zacala tu distribuci alespon pred vydanim testovat a reportovat chyby, hned by to vypadalo jinak.

    I o tomto je free software – kdyz se mi to nelibi, mohu jit pryc a nebo s tim mohu neco delat. Zvasty typu “po bitve kazdy general” jsou k nicemu 🙁

  43. KejPi | 01.11.2003 | 10:38 | Odpovědět

    Tak jsem si konecne take nainstaloval noveho Mandraka. Nedelal jsem cistou instalaci, ale jen aktualizaci. Musim rict, ze po precteni ruznych prispevku od lidi, kteri 9.2 instalovali, jsem byl psychycky pripraven na nejhorsi, ale zadne neprijemne prekvapeni se nekonalo. Instalace probehla naprosto v pohode az na 3 balicky, se kterymi si instalator neumel nejak poradit. Nicmene se inteligentne zeptal, jestli chci pokracovat, a v pohode pokracoval dale. Doted jsem v novem, Mandrake nenasel zadnou vyznamnou chybu a rozhodne je to velmi povedena distribuce. Ode me tak novy FiveStar urcite dostava vsech 5 hvezdicek.

  44. vili | 01.11.2003 | 21:57 | Odpovědět

    Zdravim.Tak jsem se konecne dostal k instalaci a skousce noveho MDK 9.2 Jako i minule jsem si ho nechal poslat a zaplatil za nej tech par stovek.Musim rict ze se mam par pripominek! Jak to mohl MandrakeSoft vypustit?
    A jeste jedna vec.Docela me prekvapilo Bonus CD!
    Kde je treba KRUSADER ?

Leave a comment

Sorry, you must be logged in to post a comment. Login